Miletić: Turizam je naša dodatna vrijednost u Europskoj uniji

0
Boris Miletić, predsjednik IDS-a
Boris Miletić, predsjednik IDS-a

„Danas je turizam najkonkurentnija grana gospodarstva u RH, a udio turizma u ukupnom BDP-u Hrvatske raste iz godine u godinu. Međutim, kako se trendovi na turističkom tržištu mijenjaju, nužne su i strateške promjene u turizmu. Decentralizacija za turizam znači dugoročno rješenje za konkurentnost i održivost hrvatskog turizma!“, izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić u Poreču na predstavljanju I. točke programske turneje „Pravo na svoje“ – Turizam i konkretni učinci decentralizacije na turizam u Istri.

Boris Miletić je istaknuo kako su napravljeni veliki pomaci u ovom mandatu IDS-a u Ministarstvu turizma, ali „treba nastaviti zadanim strateškim smjernicama.“

- U IDS-ovom mandatu na čelu hrvatskog turizma broj noćenja u Hrvatskoj porastao je s 62,7 milijuna u 2012. godini na 75,7 milijuna u prvih devet mjeseci ove godine, kazao je predsjednik IDS-a dodajući da je „2015.  najbolja godina kako za hrvatski tako i za istarski turizam. 

Istra ima četvrtinu ukupnog smještajnog kapaciteta Hrvatske, a ostvaruje čak 30% svih noćenja

Naveo je da Istra ima četvrtinu ukupnog smještajnog kapaciteta Hrvatske, a ostvaruje čak 30% svih noćenja te je poručio da „kad bi ostale hrvatske regije imale takvu popunjenost ostvarivali bismo 20% više noćenja i 1,5 milijardu eura veću zaradu godišnje.“

- Imamo jasnu viziju razvoja turizma, ali za razvoj u turizmu neophodna je decentralizacija. Ona za turizam znači rješavanje ključnih prepreka razvoja, prvenstveno efikasnijim i bržim upravljanjem sadašnjim neiskorištenim državnim resursima od strane općina i gradova, konačnim rješavanjem pitanja turističkog zemljišta i stavljanjem bivših vojnih zona u funkciju turizma, decentralizacijom sustava turističkih zajednica te prenošenja upravnih ovlasti u ugostiteljstvu sa države na lokalnu i regionalnu samoupravu.

Miletić je naglasio da je turizam naša velika šansa. Istra je hrvatska regija lider u turizmu, a decentralizacijom u turizmu moći ćemo još više njegovati i razvijati naše istarske brendove, naše autohtone proizvode s istarskim potpisom. To je naša dodatna vrijednost u Europskoj uniji! To je naš adut u Europskoj uniji!“, zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Lorencin: Iz Fonda za razvoj turizma u Istru uloženo 20,6 milijuna kuna

IDS-ov ministar turizma Darko Lorencin poručio je da jeMinistarstvo turizma puno učinilo u ovom mandatu po pitanju decentralizacije, ali da je nužno nastaviti decentralizirati sustav turizma jer naša zemlja ima još puno neiskorištenih potencijala.

Iznio je podatak da se u prošlom mandatu iz Fonda za razvoj turizma u Istru uložilo 20,6 milijuna kuna, za konkurentnost turističkog gospodarstva 6,65 milijuna kuna, dok su se manifestacije sufinancirale sa 3,15 milijuna kuna, programi i projekti strukturnih udruga 3,23 milijuna. Ministarstvo turizma financiralo je također uređenje morskih plaža te inovacije u turizmu.

Naveo je također da je u protekle četiri godine financirano preko 100 milijuna kuna vrijednosti raznih projekata,  a Ministarstvo turizma pratilo je Istru u svom rastu s direktnim ulaganjima u iznosu od 41.175.014,64 kuna.

Na području VIII. izborne jedinice ostvaruje se polovica turističkog prometa u Hrvatskoj

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić izjavio je da se na području VIII. izborne jedinice, odnosno Istre i Kvarnera ostvaruje ukupno polovica turističkog prometa u Hrvatskoj. Pohvalio je napore ministra turizma i njegove konkretne rezultate, kazavši da će ova Vlada u budućnosti biti zapamćena prije svega po vrhunskim rezultatima u turizmu te po pozitivnim pomacima u tom resoru, koje su svi godinama očekivali.

- Najvažnije jest što se puno radilo na podizanju konkurentnosti, a posebice na produžetku turističke sezone, jer turizam se ne događa sam po sebi, već se turizmom upravlja, zaključio je predsjednik PGS-a dodavši da bi se decentralizacijom turizma još kvalitetnije upravljalo ovim ključnim segmentom gospodarstva.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa