Ni on nije drugačiji: Božo Petrov si povisio plaću i zaposlio rodbinu

0
Božo Petrov (foto: metkovic-news)
Božo Petrov (foto: metkovic-news)

Prema najnovijem istraživanju raspoloženja birača, koje je agencija Ipsos Puls napravila za Novu TV, lista MOST, koju je inicirao gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, prelazi izborni prag i u VIII. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istru i Rijeku.

U odnosu na prošlo istraživanje, SDP-ova koalicija ima jedan mandat manje (HDZ i IDS su i dalje na tri mandata) iz čega proizlazi da MOST ovdje privlači lijeve glasače.

To je posebno zanimljivo s obzirom da je Petrov po svom svjetonazoru izrazito konzervativan političar o čemu smo nedavno pisali. Osnivač MOST-a u politiku se uključio kao član stranke Željke Markić, čija je ideologija na ovom području težak poraz doživjela na referendumu o braku. Zanimljivo, mnogi od Istrana i Riječana koji su s gnušanjem glasali protiv društva kakav zamišlja Željka Markić, sada simpatiziraju bivšeg člana njene stranke.              

No, kod Petrova nije sporan samo svjetonazor, već i vjerodostojnost. On je oko sebe napravio lijepi marketing, gostuje na nacionalnim televizijama i promovira se kao skromni političar koji si je smanjio plaću kada je postao gradonačelnik, iako činjenice govore drugačije.

Naime, prema pisanju portala Metkovic-news, dok su djelatnici Grada Metkovića trpjeli posljedice rada na minimalcu, Božo Petrov i akteri MOST-a uživali su pune plaće.

Prije izbora njegova je lista obećavala smanjenje plaća, a to su i učinili nakon što su preuzeli vlast, ali samo u razdoblju do 7 mjeseci. Stvarnost je bitno drugačija, radilo o svjesnoj manipulaciji na osnovu koje je Božo Petrov dobio naklonost šire hrvatske javnosti.

Krajem veljače 2014. godine nakon što su postignuti ciljani uvjeti, minimalne plaće preko tri mjeseca, nepodobni zaposlenici Grada Metkovića su dobili otkaze. Otpuštenim djelatnicima sukladno Zakonu o radu isplaćene su otpremnine sa prosjekom 1/3 od tri zadnje minimalne plaće pomnožene sa godinama radnog staža. Grad Metković je odmah idućeg mjeseca, u ožujku donio odluku o povećanju plaća.

Prema pisanju Metkovic-newsa, dok djelatnici Grada trpe minimalac, sadašnji zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja je zaposlenik OŠ Stjepana Radića i uredno prima plaću. Profesionalnu ulogu preuzima tek nakon uspostave normalnih plaća, a u isto to vrijeme supruga, koja radi u istoj školi, prelazi na punu satnicu. Milan Kapović, inače vjenčani kum Bože Pertova, za vrijeme minimalca radi u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu i uredno prima punu plaću, a na mjesto ravnatelja Gradskog kulturnog središta Metković dolazi uspostavom također normalne plaće. Treba istaknuti da gore navedeni djelatnici zapošljavaju u Gradu Metkoviću i GKS-u na plaće koje su preko 40 posto veće od njihovih dotadašnjih plaća. U isto vrijeme gradonačelnik Božo Petrov kompenzira minimalac na način da je zaposlio svoju suprugu u OŠ Stjepana Radića, a vjerojatno stimuliran minimalcem, kupuje i kuću.

Prije lokalnih izbora obećanje Bože Petrova je da će svoju plaću svesti na minimalac, što je istini za volju i uradio, na 3.700,00 kn, ali samo zbog prethodno gore navedenog i medijske promocije. Već u ožujku 2014. godine svoju plaću podiže na 9.500,00 kuna.

Nikola Grmoja, nastavnik iz osnovne škole, prije lokalnih izbora 2013. godine predstavljen kao zamjenik gradonačelnika, volonter sa troškom 0,00 kn za Grad Metković, a nakon nepunu godinu dana profesionalni zamjenik gradonačelnika sa neto plaćom 7.200,00 kn. Isti će Grad Metković, u preostale tri godine mandata, koštati više nego što je Petrov uštedio na smanjenju plaća svih zaposlenika Grada Metkovića, a čime se svojedobno medijski proslavio. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa