Labinu donirana knjiga Matije Vlačića iz 1556. godine

0
Originalna knjiga Matije Vlačića Ilirika „Katalog svjedoka istine“
Originalna knjiga Matije Vlačića Ilirika „Katalog svjedoka istine“

U Zbirci Matije Vlačića Ilirika u Starom gradu 4. studenog predstavljena je knjiga Matije Vlačića Ilirika  „Katalog svjedoka istine“ iz 1556. godine. Riječ je o prvom izdanju knjige koju je Gradu Labinu poklonio dr. Douglas Grandon iz Denvera u Coloradu. Douglas je inače bio sudionik 3. Međunarodnog simpozija o Matiji Vlačiću Iliriku, a poklonio ju je potaknut donacijom biblioteke dr. Olivera Olsona Gradu Labinu, za buduću biblioteku koja će svoje mjesto naći u zbirci Matije Vlačića.

Zanimljiva je priča i kako je Olson došao do knjige. Naime, njegov poznanik, dok je radio u knjižnici Sjemeništa St. Louis, pronašao je originalno izdanje „Catalogus testium veritatis“ među otpisanim knjigama namijenjenim za rashod.

Prisjećajući se Olsonovog revolucionarnog istraživanja o Vlačiću, gospodin koji je pronašao knjigu mu ju je poslao. Kasnije ju je Olson nesebično poslao dr. Grandonu, u vrijeme kada je 1999. godine u Oxfordu pisao dizertaciju pod imenom „Flacius Illyricus and his Catalogus testium veritatis“ (Vlačić Ilirik i njegov katalog svjedoka istine).

Loredana Ružić Modrušan i Vedran Kos
Loredana Ružić Modrušan i Vedran Kos

Sada je ova vrijedna knjiga našla svoje pravo mjesto u zbirci Matije Vlačića Ilirika. „Knjiga je u vrlo dobrom stanju, izuzev oštećenih korica koje će naknadno restaurirati“, rekla je Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnice za kulturu Grada Labina, na prezentaciji knjige. 

Prema riječima Vedrana Kosa, kustosa Narodnog muzeja Labin, riječ je o jednom od najznačajnijih dijela u kojem je Vlačić nastojao skupiti, od najstarijeg vremena pa do njegova doba, sve „svjedoke“ koji su se suprotstavili centralnoj kontroli papizma i potvrđivali teze protestantskog pokreta.

Koristeći primarne izvore, uz Vlačićev komentar, Catalogus opisuje teškoće tih ljudi koji su se kroz vjekova borili za očuvanje novozavjetne vjere i suprotstavili  se „Antikristu“ (tj. Rimu). Catalogus je napisan u razdoblju od 1553. do 1555. godine, prvi put je objavljen u Baselu 1556. godine i doživio je desetak izdanja. Postoji i nekompletan hrvatski prijevod iz 1960. godine.Vrijednost knjige se procjenjuje od tri do četiri tisuće eura, doznajemo od Kosa. (Tekst i foto: Divna Knežević)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa