Na besplatnim edukacijama saznajte kako treba izgledati kvalitetan kreditni zahtjev

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Banke kod donošenja odluke gledaju povijesno poslovanje klijenta i procjenu budućeg poslovanja nakon kreditiranja. Kod procjene povijesnog poslovanja posebna se pažnja posvećuje stručnosti i poslovnom iskustvu vlasnika i direktora, njihovoj sposobnosti upravljanja tvrtkom, stvaranja profita, ostvarivanju planova i navici plaćanja obveza u zadanim rokovima.

Pored toga, banke gledaju financijsko stanje tvrtke, s posebnim fokusom na likvidnost i dosadašnju zaduženost te moguće gubitke, blokade, dugovanja državi ili sporove. Profitabilan poslovni model (kupci, dobavljači) predstavlja banci dodatno jamstvo da će tvrtka nastaviti uspješno poslovanje i u budućnosti.

Kod analize samog zahtjeva za kreditom, banka će temeljem povijesnih podataka i poslovnog plana, procijeniti budući novčani tok tvrtke i ocijeniti je li dostatan za pokrivanje obveza a da se pritom ne ugrozi normalno poslovanje tvrtke.

Krešimir Delač, jedan od stručnih predavača projekta Poslovni uzlet koji Poslovni dnevnik organizira drugu godinu zaredom u suradnji s Ministarstvom obrta i poduzetništva održat će na Poslovnom uzletu grada Novigrada 6. studenog  besplatnu edukaciju na temu Naučite kako napisati kreditni zahtjev koji će bankama biti neodoljiv.

Iako su predavanja besplatna nužno je napraviti on-line prijavu, a popis svih predavanja možete vidjeti ovdje.

Krešimir Delač  ukratko nam je rekao što mogu saznati i koje koristi mogu imati sudionici besplatnog predavanja.

* Koje greške pri pisanju kreditnog zahtjeva svakako treba izbjeći?
- Preporuka je da se banci daju svi podaci, što je transparentnije moguće. Brojevi u svim izvještajima moraju biti točni, poslovni plan mora postojati i mora biti realističan i tvrtka ili vlasnik moraju biti spremni sudjelovati u riziku (učešće). Dodatno, tvrtka mora dopustiti banci da predloži prikladan proizvod da konkretnu poslovnu situaciju, nije kredit uvijek optimalno rješenje.

* Što ako vam banka odbije zahtjev, je li to i konačan kraj ili postoji popravni ispit?
- Ako vam banka odbije zahtjev to svakako nije kraj za vas. Banka će vam vjerojatno sugerirati s čime nije bila zadovoljna i koji dio vašeg poslovnog plana smatra rizičnim i mudar poduzetnik će to uzeti kao pozitivnu povratnu informaciju te promisliti o realnosti svojeg plana. Banke su jako iskusne u procjeni rizika i osobno bih kao poduzetnik uzeo dobivenu povratnu informaciju i napravio bolji plan. Drugo rješenje kojem poduzetnici često pribjegavaju je da jednostavno s istim planom odu u drugu banku i tako dok netko ne odobri.

Ovo nije uvijek mudro jer možete smatrati da vas odbijanje banke ponekad može zaštiti od samog sebe (poduzetnici su često preoptimistični u svojim procjenama).

Detaljnije o projektu pročitajte ovdje, a prijavu ostvarite na sljedećem linku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa