Labinjanima predstavljene djelatnosti Komunalnog poduzeća i Labin stana

0
Predstavljanje na Trgu labinskih rudara u Labinu
Predstavljanje na Trgu labinskih rudara u Labinu

Na Trgu labinskih rudara u Labinu komunalno poduzeće 1. Maj i Labin stan 6. studenog predstavili su projekte gospodarenja otpadom i energetske obnove zgrada na području grada Labina. Građani su tako dobili priliku informirati se o aktivnostima Komunalnog poduzeća te mogućnostima prijave svoje zgrade za poticaj iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Cilj prezentacije bio je upoznati građane s nadolazećim aktivnostima Komunalnog poduzeća kao što je novo  mobilno reciklažno dvorište koje služi odvojenom prikupljanju i skladištenju manjih količina iskoristivih i problematičnih vrsta otpada iz kućanstva te terminima postavljanja u pojedinim naseljima. Predstavljeno je i novo komunalno vozilo namijenjeno odvojenom prikupljanju otpada, kao i „žute“  kante koje će zamijeniti vrećice za prikupljanje plastične i metalne ambalaže u sustavu „od vrata do vrata““, rekao je Alen Golja, direktor komunalnog poduzeća 1. Maj Labin.

Mobilno reciklažno dvorište postavljat će se u naselja koja zbog udaljenosti ne koriste reciklažno dvorište u naselju Starci. Putem njega omogućit će se prikupljanje većeg broja različitih posebnih kategorija i vrsta otpada kao što su papir i karton, ambalaža od plastike, metala i stakla, ostala plastika, staklo i metali, tekstil, baterije i akumulatori, lijekovi, boje, tinta, ljepila, smole, otpadna ulja (i jestiva i motorna), metalna ambalaža pod tlakom, ambalaža od opasnih tvari, EE otpad, fluorescentne i štedne žarulje, glomazni otpad. Na mobilnom reciklažnom dvorištu bit će djelatnik zadužen za prihvat otpada od strane građana i njegovo vaganje te odlaganje u za to namijenjene posude.

Alen Golja kraj novog logotipa Komunalnog poduzeća 1. Maj Labin
Alen Golja kraj novog logotipa Komunalnog poduzeća 1. Maj Labin

Energetska obnova zgrada

„Labin je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj po broju obnovljenih fasada na stambenim zgradama s obzirom na broj stanovnika, kao i jedan od začetnika dobivenih nepovratnih sredstva putem raspisanih natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na više stambenim zgradama“, rekla je Dolores Sorić, direktorica Labin stana.

Naglasila je kako je Labin stan svoje aktivnosti u posljednje vrijeme usmjerio na energetsku obnovu više stambenih zgrada uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini do 40% opravdanih troškova ulaganja u energetsku učinkovitost. U okviru tih poslova Labin stan prijavljuje zgrade koje ima na upravljanju na tri natječaja koje raspisuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na natječaje za sufinanciranje energetskih pregleda i izrade energetskog certifikata, natječaj za financiranje izrade projektne dokumentacije i na kraju na Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove više stambenih zgrada. (Tekst i foto: Divna Knežević)

Alma Alić Zupičić, Dolores Sorić i Silvija Muškinja
Alma Alić Zupičić, Dolores Sorić i Silvija Muškinja
Lori Luketa Dagostin, Alen Golja, Sandra Višković Marković, Dorijano Bažon i Branko Zulijani
Lori Luketa Dagostin, Alen Golja, Sandra Višković Marković, Dorijano Bažon i Branko Zulijani
Unutrašnjost mobilnog reciklažnog dvorišta
Unutrašnjost mobilnog reciklažnog dvorišta

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa