U policijskoj akciji razotkrivena banda: Na prstacima zaradili 230 tisuća kuna

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, krim policajci Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske, policijskih postaja iz Buja i Pule, te Postaje pomorske policije Pula u koordinaciji s USKOK-om, te u suradnji s Policijskom upravom Koper, utvrdili su osnovanu sumnju da je devet hrvatskih državljana počinilo teška kaznena djela protiv okoliša, u vezi trgovanja zaštićenim prirodnim vrijednostima, u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 62-godišnjak, u razdoblju od 23. lipnja do 28. rujna, organizirao zločinačko udruženje koje se bavilo izlovljavanjem strogo zaštićenih školjkaša prstaca, prijevozom i nedozvoljenim izvozom preko državne granice te prodajom ugostiteljima s područja Kopra i okolice, dok je na području Pule 43-godišnjak organizirao ronioce, koji su za njega izlovljavali školjkaše prstace i ostavljali mu ih na prethodno dogovorenim lokacijama na području Bala, Sošića i okolice. Navedene školjke potom su se preko 62-godišnjaka krijumčarile i distribuirale krajnjim kupcima u Sloveniju. 

Zločinačko udruženje je organizirano na način da je 62-godišnjak od 43-godišnjaka, ovisno o narudžbama ugostitelja iz Slovenije, naručivao određenu količinu školjki prstaca, nakon čega je 43-godišnjak kontaktirao 47-godišnjaka, 68-godišnjaka ili dvojicu 51-godišnjaka, koji su obavljali izlov dogovorene količine prstaca. Po izlovljene prstace dolazio je 62-godišnjak osobno ili je angažirao 55-godišnjakinju, 52-godišnjaka i 46-godišnjaka, koji su potom izlovljene prstace prevozili u Sloveniju.

Opisanim protuzakonitim izlovom školjkaša prstaca izlovljeno je najmanje 645.55 kilograma prstaca. Ostvarena materijalna korist iznosi preko 230 tisuća kuna, dok je navedenim nedopuštenim radnjama okolišu prouzročena šteta od oko 3.2 milijuna kuna.

Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 11. studenog, privedeni u pritvorsku jedinicu PU primorsko-goranske te je protiv njih podnesena kaznena prijava  Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa