Proračun Istarske županije za 2016. godinu težak 570 milijuna kuna

0
Sjednica Skupštine Istarske županije
Sjednica Skupštine Istarske županije

Na sjednici Skupštine Istarske županije održanoj 12. studenoga raspravljalo se Prijedlogu proračuna Istarske županije za 2016. godinu u iznosu od 570 milijuna kuna, što je povećanje od 40 posto u odnosu na ovogodišnji proračun. Razlog ovakvom povećanju, obrazložio je župan Valter Flego, leži u novoj propisanoj metodologiji po kojoj u javni proračun ulaze i sva primanja svih proračunskih korisnika.

„Unatoč očiglednim izmjenama Proračuna i činjenici da nam predstoji još jedno financijski izazovno razdoblje, u godini koja je pred nama nastavljamo s odgovornim upravljanjem javnim sredstvima, dakle uravnoteživanjem rashodovne strane s prihodovnom te promjenom strukture rashoda, kako bi više ulagali u investicije i razvojne projekte“, rekao je župan Flego dodavši da se ukupni rashodi Županije u idućoj godini smanjuju za 24,5 posto u odnosu na 2015. godinu kao posljedicu procesa racionalizacije poslovanja i završetka određenih EU projekata.

Zaključno, istarski je župan istaknuo da je naglasak proračuna stavljen na unapređenje društvenog standarda, posebno u zdravstvu i socijali. Tako se za potrebe građana treće životne dobi iduće godine planira izdvojiti 22 milijuna kuna za sufinanciranje dogradnje Doma "Domenico Pergolis" u Rovinju, ulaganje u energetsku učinkovitost i izradu projektne dokumentacije za nadogradnju Doma "Afredo Štiglić" u Puli i Dom u Novigradu.

Pročelnica Odjela za financije i proračun Slavica Benčić Kirac detaljno je izložila strukturu Prijedloga proračuna Istarske županije u kojoj dio Istarske županije iznosi 220.398.389,57 kuna ili 38,7 posto, a dio koji se odnosi na korisnike iznosi 349.601.610,43 kuna, odnosno 61,3 posto.Također, navela je kako su navedeni proračunski korisnici 46 osnovnih i srednjih škola, pulski studij Politehnike, četiri doma za starije i nemoćne osobe, Istarski domovi zdravlja, služba hitne pomoći, Zavod za javno zdravstvo, Istarska kulturna agencija te muzeji kojima je Županija osnivač. U proračun nije uvrštena Opća bolnica u Puli jer je ona u sanaciji, a nisu uračunati ni korisnici koji se financiraju neposredno iz državne blagajne.

Vijećnik Tedi Chiavalon iz IDS-a je naglasio kako je iz Prijedloga proračuna vidljivo da je "decentralizacija civilizacijska nužnost" te pohvalio što se uz nastavak velikih ušteda i racionalizacija najviše planira ulagati u domove za stare i nemoćne. Na pitanje Vladimira Buršića (SUH) zašto se hospicij u Puli spominje u tekstualnom dijelu proračuna, a ne i među financijskim stavkama, župan Flego je pojasnio da se sredstva za uređenje hospicija očekuju od Porečko-pulske biskupije, dok Županija osigurava prostor uz Opću bolnicu i projektnu dokumentaciju.

Na ovo prvo čitanje Proračuna amandmani se mogu podnositi do 20. studenog, a drugo čitanje i njegovo usvajanje planira se za sjednicu Županijske skupštine sredinom prosinca.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa