Podijeljeno 237 stipendija Zaklade Blaženi Miroslav Bulešić

0
Na svečanosti podjele stipendija u Pazinskom kolegiju
Na svečanosti podjele stipendija u Pazinskom kolegiju

Porečka i Pulska biskupija organizirala  je 14. studenoga u Pazinskom kolegiju  svečanost podjele stipendija Biskupijske Zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“.  Uz manji udio donatora ove su godine osigurana sredstva za 237 stipendija ili 128 posto više u odnosu na lanjske 104 stipendije. Podijeljeno je 77 učeničkih stipendija po tri tisuće kuna, 78 srednjoškolskih po pet tisuća kuna, 80 studentskih po sedam tisuća kuna te dvije stipendije doktorandima po 15 tisuća kuna.  Sveukupni  iznos podijeljenih stipendija je milijun i dvjesto jedanaest tisuća kuna.

Program je započeo prigodnim glazbenim brojem u izvedbi Dječjeg zbora Marijine zvjezdice iz Svetog Petra u Šumi pod vodstvom Mauricija Zovića. Nakon prigodnih riječi moderatorice programa Sandre Sloković, okupljenima se obratio ravnatelj dijecezanskog Caritasa, koji je ujedno i ravnatelj Zaklade, preč. Željko Zec. On je podsjetio da je Zaklada osnovana 2014. godine na poticaj porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutleše, te je izrazio zahvalnost biskupu za to ulaganje u mlade ljude koji predstavljaju budućnost, znak je to prepoznavanja potreba i želje za činjenje dobra, naglasio je. Preč. Zec je istaknuo da je u sakupljanju sredstava za zakladu, ove godine, osim biskupije sudjelovalo i dvadesetak fizičkih i pravnih osoba od kojih su neki željeli ostati anonimni. Donatori su ušli u financijsku masu zaklade sa 40-ak tisuća kuna. To je poziv da se sljedeće godine što više donatora uključi u Zakladu. Cilj je zaklade da se sa ovim sredstvima olakša roditeljima financijski napor podizanja i školovanja djece.

"Svaki dar traži odgovor", nastavio je preč. Zec, "vi danas nosite svojim kućama plod jednog dobrog djela koje je učinjeno pod imenom naslovnika bl. Miroslava Bulešića. On je za svog kratkog života bio dobar učenik, izuzetan student, odgovoran čovjek i živo je svoj položio za vjernost Istini. Lijepo je u skladu sa primljenim darom i funkcionirati. Time vas se poziva da po uzoru na njega prepoznate svoje kršćansko određenje, i da ga u svojim životnim okolnostima spremno posvjedočite, uz ostalo i pomaganjem u svojim župama koliko ste u mogućnosti".

Biskup se u prigodnom obraćanju zahvalio djelatnicima dijecezanskog Caritasa na uloženom trudu.

" Drago mi je da smo ove godine mogli ovoliko učiniti, želja nam je omogućiti da svako dijete u Istri koje je slabijeg imovinskog stanja dobije stipendiju. Crkva je obavezna u tom smislu učiniti sve što može. Za sljedeću godinu nastojat će se osigurati, u suradnji sa župama i drugim subjektima, još više stipendija. Davanjem ove stipendije mi od vas, dragi stipendisti tražimo dvije stvari koje od vas traže i vaši roditelji: da budete dobri i pošteni ljudi i da dobro učite te da i vaši roditelji i mi budemo na vas ponosni. No, želio bih i da tražite zagovor bl. Miroslava Bulešića, da Vas prati na životnome putu i da vam on bude uzor", kazao je biskup.

U nastavku su pročitana imena stipendista, a potom je u ime roditelja zahvalu za primljene stipendije izrekla Dorijana Ujčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa