HEP: Europska komisija nije stopirala projekt TE Plomin C

0
TE Plomin
TE Plomin

Europska komisija je HEP-u, kako su objavili neki hrvatski mediji, dostavila svoje mišljenje o ugovoru s japanskim Marubenijem, konzorcijem s kojim bi HEP trebao graditi i zajedno upravljati budućim Plominom C. Komisija, prenijeli su mediji, ne odobrava uvjete tog ugovora, što znači da on do daljnjega, dok se uvjeti ne usklade s onim što Komisija traži, ne može biti potpisan.

HEP je s Marubenijem ugovor o Plominu C već trebao potpisati, a prema nacrtu tog ugovora HEP bi od Marubenija, koji će pokriti veći dio investicije u Plomin C vrijedne milijardu eura, morao otkupljivati polovinu električne energije proizvedene u Plominu C, što je u suprotnosti s Trećim energetskim paketom EU-a, odnosno pravilima koja kažu da svim kupcima električne energije na tržištu treba biti omogućen slobodan izbor opskrbljivača.

No, mediji su iz toga pogrešno zaključili da Europska komisija nije dala zeleno svjetlo projektu TE Plomin C, što nije točno.

„Istinito je, kao što smo više puta isticali, da je postupak u Općoj upravi za tržišnu utakmicu još uvijek u tijeku, što znači kako još uvijek nema službene odluke. Svi detalji vezani za sam postupak su, sukladno pravilima provedbe, povjerljivi za sve sudionike te nas čudi da se uporno prenose i koriste neistinite informacije do kojih se dolazi na upitan način“, reagirali su iz HEP-a.

U HEP-u odbacuju bilo kakvu implikaciju „da je investicija, Projekt TE Plomin C, politički projekt te da Hrvatska elektroprivreda očekuje njegovu realizaciju kao rezultat snage ili odluke nekog „izvršnog političkog tijela“.

„HEP uspješno posluje i raste svih ovih godina u energetskom sektoru i duboko je svjestan i poznaje svu njegovu kompleksnost, a također i zakonske okvire Europske unije i Republike Hrvatske koji uređuju njegovo funkcioniranje. Stoga smo uvjereni da projekt zadovoljava ekonomske izazove tržišta, ispunjava ekološke norme Europske unije, a svakako će zadovoljiti i upravne norme Republike Hrvatske i EU.

Na kraju, moramo se osvrnuti na manipulativno korištenje upitnih informacija na način koji u konačnici zabrinjava i demotivira investitore, koji ionako vrlo oprezno preispituju i dugo odlučuju o sigurnosti njihovog ulaganja u državu s investicijskim rejtingom kakvog trenutno imamo i koji je teško usporediv s većinom zemalja EU“, poručili su iz HEP-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa