S Mamićem uhićeni istarski poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota

0
Zdravko Mamić (foto: Jutarnji list)
Zdravko Mamić (foto: Jutarnji list)

Zdravko Mamić uhićen je jutros s još pet osoba. Među njima nije i Zoran Mamić. Ali jesu njegov sin Mario, nećak Mislav Mamić te menadžer u agenciji ASA (bivša Mamić Spor Agency) Nikky Vuksan. Damir Vrbanović bit će priveden tijekom dana kada se vrati s reprezentacijom iz Rusije.

Jutarnji list saznaje da su preostala dvojica osumnjičenika istarski poduzetnici Sandro Stipančić iz Umaga i Igor Krota.

Uhićenja su se dogodila zbog navodnih nepravilnosti pri transferima nogometaša. Od ranije je poznato da je Mario Mamić vodio agenciju Mamić Sport Agency, koju je utemeljio njegov otac, a koja je nekad vodila dio transfera bivših Dinamovih nogometaša. N1 tvrdi da ih se tereti se za udruživanje u zločinačku organizaciju putem koje su, u razdoblju od 2004. do 2015. godine iz Dinama izvukli oko 80 milijuna kuna putem transfera igrača.

Izvršni predsjednk Dinama i još četiri osobe uhićene su po nalogu Uskoka, doznaje se iz izvora bliskih policiji i državnom odvjetništvu. Uskok i u ovom slučaju tereti izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića koji je s Mamićem bio uhićen i u srpnju ove godine.

Mamić je od ranije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Igor Krota je inače direktor tvrtke Adria Eta iz Zagreba u vlasništu Pursuita iz Belizea, koja je zoni Mala Huba II u Buzetu trebala izgraditi pogon za proizvodnju humusa.

Krota se inače u hrvatskoj javnosti spominjao i kao vlasnik tvrtke LBC koja se bavi uglavnom savjetodavnim uslugama za registraciju off-shore tvrtki klijentima iz istočne Europe. Na stranicama Svjetske banke može se naći i podatak o tužbi ukrajinskog Ministarstva izvanrednih situacija iz 2010. godine protiv LBC-a zbog nepravilnosti prilikom nabavke vozila za hitnu pomoć.

Prema podacima revizije koju je - zanimljivo - naručila vlada proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, za navodnu prenapuhanu cijenu nekoliko desetaka Renaultovih vozila, a koji su kupljeni preko LBC-a i niza drugih povezanih tvrtki, optužena je vlada Julije Timošenko! (Jutarnji list, K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa