U Istri ove godine 24 slučaja seksualne zlouporabe djece

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovog se tjedna obilježavaju tri međunarodna datuma zaštite djece od različitih oblika zlostavljanja i zaštite njihovih prava (18. studenoga – Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja, 19. studenoga – Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece i 20. studenoga – Međunarodni dan djeteta). Tim je povodom, a s ciljem senzibiliziranja šire javnosti i predstavljanja aktivnosti koje se provode na području Istre,  danas u Policijskoj upravi istarskoj održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovale voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Anica Idžaković i voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović.

U prvih deset mjeseci 2015. godine, policijski službenici za mladež u PU istarskoj, razriješili su ukupno 287 kaznenih djela, počinjenih na štetu djeteta te su protiv počinitelja podnijeli kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu. U odnosu na 2014. godinu, već krajem listopada zabilježen je 58,88% veći broj kaznenih djela, počinjenih na štetu djece (u 2014. godini evidentirano je 118 kaznenih djela).

Evidentirana su slijedeća kaznena djela na štetu djeteta: 154 kaznena djela Povreda prava djeteta, 50 kaznenih djela Povreda dužnosti uzdržavanja, 22 kaznena djela Tjelesna ozljeda, 16 kaznenih djela Prijetnja, deset kaznenih djela Prisila, osam kaznenih djela Neprovođenje odluka za zaštitu djece, dva kaznena djela Oduzimanje djeteta, dva kaznena djela Povreda privatnosti djeteta i jedno kazneno djelo Teška tjelesna ozljeda.

''Razlog povećanja broja kaznenih djela je rezultat rada policijskih službenika za mladež PU istarske, koji poduzimaju maksimalne mjere kako bi zaštitili djecu i njihova prava'', napomenula je voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i istaknula kako policija u zaštiti djece surađuje i  s centrima za socijalnu skrb, odgojnim i medicinskim ustanovama te drugim institucijama.

U porastu nasilje nad djecom putem interneta

Najteži vidovi nasilja nad djecom su seksualni delikti, s obzirom na to da su posljedice seksualnog zlostavljanja dugotrajne i nerijetko nanose nepopravljive štete po dijete, kako u fizičkom, tako i u psihičkom i emocionalnom razvoju te u konačnici mogu rezultirati vrlo teškim posljedicama. Ove godine na području PU istarske evidentirano je deset kaznenih djela Spolna zlouporaba djeteta mlađeg od 15 godina, sedam kaznenih djela Iskorištavanje djece za pornografiju, četiri kaznena djela Zadovoljenje pohote  pred djetetom mlađim od 15 godina te po jedno kazneno djelo Bludne radnje, Spolno uznemiravanje i Spolni odnošaj bez pristanka. Stalno se naglašava činjenica da djeca poznaju svog zlostavljača, da to nije nepoznata osoba, ali da se boje ili srame govoriti o tome što im se događa. O seksualnom nasilju se, naročito kada je ono u obitelji, vrlo malo govori i mali je broj onih koji su spremni prijaviti sumnju u počinjenje seksualnog delikta, dok zlostavljana djeca za to vrijeme šute i pate te krive sebe za ono što im se dogodilo.

Alica Rosić-Jakupović; Anica Idžaković i Nataša Vitasović
Alica Rosić-Jakupović; Anica Idžaković i Nataša Vitasović

''Još je jedan vrlo značajan problem u našem društvu koji je u porastu, a to je nasilje nad djecom putem interneta'', istaknula je Anica Idžaković i napomenula kako se na društvenim mrežama mogu naći raznoliki sadržaji, bezbroj neprimjerene komunikacije te to je mjesto idealno za vrbovanje djece za gledanje i sudjelovanje u seksualnim aktivnostima. Mnogi roditelji nisu ili nisu dovoljno upoznati s time pa i ne znaju čemu su im djeca sve izložena, a samim time nisu u mogućnosti ni poduzeti mjere zaštite, što pred policijsku i sve druge institucije i udruge postavlja, ne baš jednostavan, zadatak edukacije odraslih u cilju prevencije i zaštite djece od nasilja na internetu.

Djecu važno poučiti da znaju prepoznati opasne situacije

Iz navedenih statističkih pokazatelja vidljivo je da se nasilje nad djecom javlja u raznim oblicima, od nasilja u obitelji, seksualnog zlostavljanja, vršnjačkog nasilja, pa sve do, u posljednje vrijeme sve prisutnijeg, nasilja na internetu.

''Djeca su jedna od najranjivijih skupina  društva,  jer zbog neiskustva, iskrenosti i otvorenosti prema drugim osobama lako postaju žrtve kaznenog djela'', kazala je voditeljica Odjela prevencije i istaknula da kada govorimo o zaštiti djece od zlostavljanja i iskorištavanja u preventivnom smislu,  da je djecu važno poučiti da znaju prepoznati situacije koje su  potencijalno opasne za njih, kao i načine traženja pomoći od osoba i institucija koje se nalaze u njihovom okruženju.

PU istarska svojim kontinuiranim preventivnim djelovanjem na zaštiti djece od zlostavljanja i iskorištavanja obuhvaća razne dobne skupine djece i njihove roditelje kroz provedbu preventivnih akcija i aktivnosti pa se tako u narednom periodu započinje s provedbom preventivne aktivnosti namijenjene djeci prvih i drugih razreda osnovnih škola kroz preventivno-edukativnu slikovnicu „Ana i Marko“.

Policija kroz preventivne aktivnosti provodi edukaciju djece

Kako je navela Alica Rosić-Jakupović, kroz priču o njihovim vršnjacima, Ani i Marku, djecu se poučava da budu oprezna u komunikaciji s nepoznatim osobama, kako ne bi postale žrtve kaznenog djela. ''Slikovnica sadrži i savjete namijenjene djeci i roditeljima, kojima se želi osvijestiti djecu o opasnostima komunikacije s nepoznatim osobama te važnosti povjeravanja roditeljima o svim problemima na koje nailaze, a roditelje potiče na osnaživanje odnosa povjerenja sa svojim djetetom kako bi im se ono povjerilo  u situacijama kada ih nešto muči ili se nečega srame'', istaknula je Rosić-Jakupović.

Osim toga, PU istarska kontinuirano kroz preventivne aktivnosti provodi edukacije djece viših razreda osnovnih škola, njihovih roditelja, nastavnika i stručnih suradnika u nastavi o opasnostima na internetu. Djeca sve više koriste Internet za komunikaciju, često i s nepoznatim osobama te nisu svjesni rizika takve komunikacije. Sloboda koju pruža Internet i nepostojanje efikasnog načina kontrole, ostavlja mogućnost zlouporabe i djeca često postaju žrtve kaznenih djela. Iz tih razloga učenicima se objašnjavaju online prava i odgovornosti, upozoravaju se na moguće opasnosti na internetu i daju im se savjeti kako ih izbjeći. Roditelje se poučava o prednostima i nedostatcima interneta, zaštiti osobnih podataka, nasilju preko interneta, kao i o mogućim opasnostima i zamkama društvenih mreža i načinima kako da zaštite svoje dijete. Edukacije se provode već dvije godine u osnovnim školama u Istri.

Također, kroz nacionalnu preventivnu aktivnost „Zajedno“, čiji je cilj podizanje razine svijesti o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno poticanje društva na odgovornu reakciju kako bi pridonijeli smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima, educiraju se učenici završnih razreda srednjih strukovnih škola u Istri o potencijalno opasnim situacijama u kojima se mogu naći kada izlaze na tržište rada. Jedan od oblika vrbovanja mladih osoba u svrhu seksualnog iskorištavanja je i korištenjem interneta kao način „regrutiranja“ žrtava i oglašavanjem usluga koje nude. Sastanci između žrtava i klijenata organiziraju se putem Internet stranica, koje osiguravaju anonimnost i velik broj on line servisa, što povećava diskreciju i profitabilnost ovih usluga. Aktivnost se provodi već dvije godine na području cijele Republike Hrvatske.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa