Dva zanimljiva vikenda u Porečkoj i pulskoj biskupiji

0
Sveti Mauro
Sveti Mauro

Porečka i pulska biskupija najavljuje dva zanimljiva vikenda preostala do kraja mjeseca studenog. Događnja počinu u subotu, 21. studenoga svetkovinom Sv. Maura, zaštitnika biskupije i grada Poreča. Središnje svečano euharistijsko slavlje predvodit će mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, s početkom u 10,30 sati. Na svečanom euharistijskom slavlju sudjelovat će biskupi Riječke metropolije i svećenici Porečke i Pulske biskupije. Nakon euharistijskog slavlja održat će se svečana procesija s relikvijama sv. Maura po gradskim ulicama.

Prva sv. Misa na blagdan sv. Maura, u subotu, 21. studenog 2015., biti će u Bazilici s početkom u 8,00 sati. Misu će predvoditi domaći župnik preč. Milan Zgrablić. Večernju svečanu sv. Misu s početkom u 18,00 sati predvodit će mons. Dražen Kulteša, porečki i pulski ordinarij. Po završetku tog misnog slavlja biti će uručena Biskupijska priznanja ovogodišnjim dobitnicima. Na svečanim misnim slavljima pjevat će katedralni zbor pod ravnanjem orguljaša g. Marka Ritoše.

U nedjelju, 22. studenoga, u pulskom samostanu Sv. Antuna Padovanskog počet će tjedan Franjevačkih pučkih misija.  Misno slavlje s početkom u 18 sati predvodit će će biskup u miru mons. Ivan Milovan. 

Misije održavaju pod geslom "Danas mi je boraviti u tvojoj kući". Riječ je o pastoralnom projekt u organizaciji Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, za čijeg će se trajanja petnaestak franjevaca misionara približiti ljudima Grada Pule u različitim segmentima svakodnevnog života: posjetom bolnicama, školama, domovima za starije i nemoćne, i sličnim institucijama, ali i susretima po obiteljima, susretima sa djecom i mladima u župi te druženjem sa svim grupama i aktivnim članovima župa. Osim toga crkvi sv. Antuna Padovanskog svakodnevno će se održavati razni duhovno-molitveni sadržaji i pobožnosti, te večernji programi uz svjedočanstva, glazbu i prigodne igrokaze.

Samostan i crkva Sv. Antuna Padovanskog u Puli
Samostan i crkva Sv. Antuna Padovanskog u Puli

Misije se održavaju u duhu svetog Franje Asiškog koji je želio obnoviti Crkvu, ali i duhu pape Franje koji na neki novi način također obnavlja Crkvu napominjući da je svakome od nas potrebna duhovna obnova uz obraćenje i rast u vjeri. Na ovim misijama sudjelovati će petnaestak misionara čiji će rad koordinirati fra Ivan Matić, voditelj kuće Tabor u Samoboru. Misionari su franjevački svećenici koji su na raznim službama u samostanima provincije.

Isti dan će se u pulskom Sv. Franje Asiškog održati smotra zborova Pulskog dekanata, a u Svetom Petru u Šumi duhovna obnova za mlade na kojoj će gosotvati Alan Hržica i Molitvena zajednica Srce Isusovo iz Zagreba. Oba događaju počinju u  17 sati.

U subotu, 28. studenoga, u 11 sati buskup Kutleša održat će  pulskoj Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije misu zaređenja četvrtog đakona iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“. U župnoj crkvi u Svetvinčentu u 17 sati susrest će se zborovi Rovinjsko – kanfanatskog dekanata, a u Faženi će u isto vrijeme na mjesnom trgu početi blagoslov velikog adventskog vijenca, te prodaja adventskih vijenaca čiji će prihod biti namijenjen Kući skrbi u Majmajoli.

U nedjelju, 29. studenoga, biskup Kutleša će podnevnom misom zaključiti Franjevačke pučke misije u samostanu Sv. Antuna Padovanskog.  Taj dan će se u župnoj crkvi Gospe Fatimske u Podlabinu održati adventski ZEMI, Zajednička euharistija mladih Istre. Program započinje u 17h katehezom koju će izreći vlč. Luka Pranjić. U 18h će započeti ispovijedi i krunica, a u  19h  će biti sv. Misa koju predvodi velečasni  Želimir Bagavac.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa