Pulsko sveučilište i IDA obilježili Europski tjedan poduzetništva

0
Na obilježavanju Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva
Na obilježavanju Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Istarska razvojna agencija (IDA d.o.o.) obilježili su 19. studenoga Europski tjedan malog i srednjeg poduzetništva / European Small and Medium Entrepreneurship Week, koji je od 16. do 20. studenoga promovirao poduzetničku kulturu diljem Europe, u okviru Smart Inno projekta, IPA CBC Programa.

Svečanim otvaranjem u Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA d.o.o.) započeo je trodnevni program događaja koji se sastojao od radionica, prezentacija, panela i terenskog posjeta, financiranima sredstvima Europske unije.

U okviru prezentacije "Poticanje razvoja  MSP-a i inovacija u proizvodnim procesima“ svoje gledište iznijeli su predstavnici Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, Hrvatske banke za obnovu i razvitak  te Obrtničke komore Istarske županije.

Sljedeći dan je, također u prostorijama IDA-e, održana cjelodnevna radionica na temu “Inovacije, poduzetništvo i financiranje inovativnih start-up poduzeća” koju je vodio renomirani međunarodni konzultant gosp. Zrinski Pelajić.

Panel “Izazovi razvpja održivog turizma u Hrvatskoj” okupio je stručnjake iz javnog i privatnog sektora koji su, iz vlastite perspektive, definirali odrednice razvoja održivog turizma u Hrvatskoj. Panelisti su bili poduzetnici, stručnjaci iz javnog i privatnog sektora : Kristina Fedel Timovski iz Grada Pule, Nada Prodan Mraković iz Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Tullio Fernetich iz hotela San Rocco, Tatjana Braškić iz Jadranke d.d. Mali Lošinj, kao i Maria Gracia Baćac iz M – G Express i UHPA-e. Moderatorica skupa bila je doc.dr.sc. Kristina Afrić Rakitovac.

Na radionici o poduzetništvu
Na radionici o poduzetništvu
Na panelu je bilo riječi o važnosti Europskih fondova za oživljavanje ruralnih krajeva Istre kao temelja za razvitak održivog turizma. Istaknto je kako je uspjeh projekata ključna sinergija javnih, privatnih, civilnih i istraživačko razvojnih segmenata, te kako se studente mora usmjeravati k EU fondovima kao sredstvima postizanja održivog turizma u ruralnim i urbanim sredinama. Govora je bilo i o potrebi stvaranja održivog turističkog proizvoda, ponudi doživljaja Istre, luksuznom kampiranju. U panel su se uključili i gosti: Aleksandar Puh u ulozi glasnogovornika kanfanarskog projekta glampinga, Ticijana Trošt iz HGK ŽK Pula, Nives Tomišić iz BPW-a, te Marinela Kolić iz TZ Pula, svaki od njih dajući osvrt iz svog područja na diskutiranu tematiku.

Program obilježavanja Europskog tjedna poduzetništva nastavljen je i u četvrtak, 19. studenoga, kada su studenti Fakulteta ekonomije i turizma, smjera Kultura i turizam posjetili Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije. Razgled Centra, kao i razne eksperimente, studentima su demonstrirali profesori fizike Mario Turić iz Tehničke škole Pula, te Igor Macuka iz Gimnazije Pula. Studentima se obratio i glavni tajnik zajednice Tehničke kulture Pula, Anton Pletikos. Posjet Centru organiziran je od strane IDA-e i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u sklopu projekta SMART INNO. Za kraj posjeta profesor Turić je rekao da ukoliko je ovaj posjet probudio barem u jednom studentu viši nivo interesa za tematiku, te razmišljanje o mogućnostima praktične primjene viđenog, misija Centra o približavanju znanosti javnosti uspješno  je izvršena.

Posjet Centru za populrizaciju znanosti i inovacija
Posjet Centru za populrizaciju znanosti i inovacija

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa