Miletić: Nikad nećemo pristati da se Istra stopi s Likom

0
Boris Miletić
Boris Miletić

U pregovorima IDS-a sa SDP-om istaknuto je da je nulta točka za bilo kakve razgovore Istra kao samostalna regija. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko žestoko je napao takav zahtjev tvrdeći da Istra ne može biti samostalna regija, doslovce optuživši IDS za autonomaštvo te je izrazio čuđenje što je premijer Zoran Milanović za tri potpisa spreman na takve avanture, piše Tportal.

Predsjednika IDS-a Borisa Miletića Tportal je pitao na što točno misli kada govori o Istri kao samostalnoj regiji, kako bi reagirali kad bi im se zahtjevi za regionalizacijom obili o glavu i uvrstili Istru u neku širu regiju te kako komentira da mediji IDS-a dovode u vezi s nezakonitim radnjama za koje PNUSKOK tereti nogometnog moćnika Zdravka Mamića.

* Dakle, možete li objasniti što u IDS-u mislite kada govorite o Istri kao samostalnoj regiji?
-
Drago mi je da je decentralizacija postala tema broj jedan u Hrvatskoj. Da IDS nije decentralizaciju i projekte kao sto su dovršetak Istarskog ipsilona, bolnice i kampusa u Puli stavio na pregovarački stol, nitko danas o tome ne bi razgovarao. Kada govorimo o budućem ustroju zemlje, kakav god on bio, nama je preduvjet taj da Istra bude zasebna regija ili županija. Nikada nećemo pristati da se Istra utopi u neke šire, neprirodne regije s npr. Likom ili Karlovcem. Istra na to ima pravo s obzirom na svoju povijest, identitet, kulturu i na kraju, financijsku održivost.

* Traži li IDS veća prava i veću samostalnost za Istru u odnosu na druge regije i županije ili jednostavno smatrate da bi sve regije u budućem eventualnom preustroju i smanjenju broja županija trebale imati ista prava i obaveze?
-
Ono što tražimo jest to da se konačno s razgovora o decentralizaciji, jer to činimo već dugo, prijeđe na provođenje konkretnih mjera decentralizacije koje bi značajno doprinijele rješavanju brojnih problema Hrvatske. Tu prije svega mislim na IDS-ovu platformu kojom bi se sadašnji centralizirani sustav, kakav u Europi ima još samo Grčka, u kojem se sredstva dijele tako da čak 90 posto odlazi u centralni državni proračun, pet posto ide Gradu Zagrebu, a preostalih pet posto dijele sve općine, gradovi i županije promijenio i na lokalnom i regionalnom/županijskom nivou ostajalo bi 25 posto sredstava, a u centralni proračun odlazilo bi 75 posto. Ovdje želim biti potpuno jasan – uz povećana sredstva dolaze i odgovornosti i nove zadaće i obaveze koje na sebe mora preuzeti lokalni nivo.

Osnova budućih ovlasti prije svega treba biti analiza kapaciteta svake od regije/županije, ali smatram da bi na početku sve regije/županije trebale imati iste mogućnosti odnosno prava i obaveze. U slučaju da se kasnije pokaže da pojedine jedinice nisu u stanju ispuniti svoju razvojnu ulogu, sustav treba promijeniti, jer nitko nema pravo kočiti razvoj onih koji mogu i žele se brže razvijati. Drugim riječima, boreći se za Istru, borimo se i za sve ostale jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj koje su ovakvim centraliziranim sustavom izravno zakinute.

* Želi li IDS da Istra postane autonomna pokrajina unutar Hrvatske?
-
Pokrajinu nitko od nas sasvim sigurno nitko nikad nije spomenuo. Ono što tražimo za Istru tražimo i za sve ostale županije/regije. Nama je prihvatljiva i asimetrična decentralizacija. Ne bježimo od odgovornosti i veće razine samostalnosti. No valja naglasiti da Istra ima dio posebnosti u odnosu na druge županije, kroz pravo na dvojezičnost i kulturnu posebnost što je već ugrađeno u Županijski statut, koje je već ostvareno, a sad je došao red da Istra dobije pravo na raspolaganje vlastitim razvojem i resursima. Ne mogu se oteti dojmu da politički Zagreb strahuje od regionalnog preustroja Hrvatske.

Europa uvažava postojanje regija i regijama kojima to odgovara, daje visok stupanj samostalnosti. Mi se borimo za nešto takvo za Istru, za nešto što je sasvim normalno u Europi, ali se isto tako borimo za to da ostale regije u Hrvatskoj imaju svoje pravo na specifičnosti odnosno da imaju pravo na svoje.

* Što ćete napraviti u slučaju smanjenja broja županije na pet ili devet regija ako Istra bude uključena u veću i širu cjelinu (recimo s Kvarnerom, Gorskim kotarom i Likom)?
-
Uvjeren sam da je svim građanima Istre apsolutno neprihvatljiv bilo koji prijedlog utapanja Istre u neku neprirodnu regiju. Učinit ćemo sve što je u našoj moći i iskoristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju da se to ne dogodi!

* Također, SDP je prije izbora tvrdio da nema novca za projekte važne za Istru za koje sada obećaju da će biti napravljeni u zamjenu za podršku. Koje garancije imate da vas neće prevariti?
-
Ja držim do svoje riječi i do svog potpisa, pa sam siguran da do toga drže i drugi stranački čelnici. Usto većina stvari koja je navedena u platformi za decentralizaciju ne znači trošenje sredstava državnog proračuna nego prebacivanja prava i obaveza na niže razine. Vezano uz garancije - kada se bude potpisivao koalicijski ugovor, tada će se raditi o puno opširnijem, preciznom dokumentu u kojem će jasno pisati svi projekti, svi izvršitelji, rokovi i mehanizmi provedbe, uz jasne bench markove provedbe tog sporazuma. U suprotnom ga nećemo potpisati.

* Je li suradnja s SDP-om sigurna i jesu li vas možda kontaktirali iz HDZ-a da uđete s njima u koaliciju ili neki drugi oblik suradnje?
-
S HDZ-om nismo razgovarali, a njihovi stavovi glede regionalizma i decentralizacije jasno govore. Vjerujem da je i njima jasno da nije moguća nikakva suradnja. Naši se stavovi dijametralno razlikuju, kazao je. Boris Miletić za Tportal.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa