Vesna Pusić tužila susjede iz Sovinjaka i izgubila na sudu

0
Vesna Pusić (foto: Jutarnji list)
Vesna Pusić (foto: Jutarnji list)

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskoga suda u Buzetu, šefica HNS-a, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić svojim susjedima u istarskom selu Sovinjak morat će platiti 8750 kuna jer je izgubila spor oko zemljišta, piše Jutarnji list.

Naime, Vesna Pusić je prije dvije godine tužila svoje susjede Tatjanu Čaplinskij, Ivana Ivančića i Eugena Rosignana te Grad Buzet, pokušavajući dokazati da je dosjelošću stekla vlasništvo nad zemljištem koje, prema zemljišnim knjigama, pripada tuženima.

Riječ je o ukupno 47 četvornih metara uz kuću u Sovinjaku od 40-ak kvadrata, koju je ministrica kupila kao starinu početkom 90-ih i uredila za vikendicu.

Odbijen zahtjev

Zemljište koje joj ne pripada koristi kao dvorište, a sudskom je tužbom pokušala steći i vlasništvo.

Međutim, sutkinja Općinskog suda u Pazinu Biljana Pamić nije prihvatila njezinu argumentaciju te je 13. studenoga ove godine presudila protiv tužiteljice. U presudi stoji da se odbija tužbeni zahtjev da je tužiteljica Vesna Pusić dosjelošću stekla pravo vlasništva katastarske čestice, kao i da se odbija njezin zahtjev za naknadu parničnog troška u cijelosti, što će, ako presuda postane pravomoćna, ministricu koštati 8750 kuna.

Tužila i Grad Buzet

Kako je Jutarnjem listu ispričala Tatjana Čaplinskij, prva susjeda ministrice u Sovinjaku, cijeli je slučaj krenuo tako što je Vesna Pusić od Grada Buzeta pokušala otkupiti komad zemljišta koji je koristila. Međutim, ubrzo je povukla taj zahtjev i podigla tužbu.

Osim obitelji Čaplinskij, jedine od tuženih koja u Sovinjaku živi cijelo vrijeme, u parnici su se našli Rosignan i Ivančić kojima je, s obzirom na to da im se nije moglo utvrditi prebivalište, sud odredio skrbnika koji će ih zastupati, kao i Grad Buzet.

- Ministrica je kupila kuću i prisvojila si još 47 kvadrata. Uzurpirala je tuđe zemljište i odjednom, čuda li Božjega, primijetila da na toj čestici postoje još četiri suvlasnika. Zahtjev za otkup od Grada Buzeta povukla je nakon dva tjedna jer je, pretpostavljam, mislila da je pametnije da tuži i da ide na dosjelost. No, dokazano je na sudu da nije bila pošteni dosjelnik - ispričala je Tatjana Čaplinskij koja, kako kaže, od svoje susjede nikada nije dobila usmenu obavijest da je tužena, niti ju je ministrica ikada u 20 godina pitala išta o zemljištu koje je koristila.

Dosjelost, inače, označava stjecanje prava neprekidnim vršenjem njihova sadržaja kroz određeno, zakonom propisano vrijeme. Prema Zakonu, dosjelošću se stječe vlasništvo stvari samostalnim posjedom te stvari ako taj ima zakonom određenu kakvoću i neprekidno traje. Što se nekretnina tiče, vlasništvo dosjelošću stječe se ako je samostalni posjed zakonit, istinit i pošten protekom 10 godina neprekidnoga posjedovanja, a ako je samostalni posjed barem pošten, protekom 20 godina neprekidnoga posjedovanja.

Kuća bez okućnice

U prijevodu, ako netko u duljem razdoblju koristi zemljište koje po zemljišnim knjigama pripada nekome drugome, može podići tužbu i tražiti stjecanje prava vlasništva dosjelošću, što je pravna mogućnost na koju se u Hrvatskoj, zemlji nesređenih katastarskih papira, često poziva jer ima puno slučajeva da formalni vlasnik čestice koja, recimo, zadire u nečije dvorište ili njivu, to ne koristi već desetljećima. Ministrica, međutim, u parničnom postupku nije uspjela dokazati dosjelost nad terenom u blizini kuće u Sovinjaku, s obzirom na to da je kupila kuću bez okućnice.

- Da je došla s nama razgovarati, da nam je iznijela problem, pokušali bismo naći rješenje. Ovako, nakon što nas je tužila, zatvorila si je vrata - kaže Tatjana Čaplinskij koja u vlasništvu ima 15,5 kvadrata spornog terena.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa