Nakon zatvaranja Požana promet će se preusmjeriti na Umag

0
Cesta Buzet - Požane
Cesta Buzet - Požane

Nakon što Hrvatska 11. siječnja zatvori granični prijelaz na Požanama kraj Buzeta radi obnove ceste, veći dio prometa po svemu sudeći preusmjerit će se na granicu kod Umaga ili Rijeke, a ne na najbliži prijelaz Slum – Rakitovec. Kako piše slovensko Delo, državna cesta Rakitovec−Zazid−Podpeč−Črni Kal, kao i ona općinska Rakitovec−Movraž−Gračišče preuske su i opasne, čak i za manji opseg prometa, a kamoli za uobičajeni međunarodni, kakav je bio na prijelazu Požane – Sočerga. Nema dovoljno ugibališta, a zimi je tu i dodatni problem poledice.  

Konačna ruta trebala bi se odrediti nakon sastanka slovenskih cestara i ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije. Navedeni prijelaz najviše su upotrebljavali žitelji sjeverne i sjeveroistočne Istre, uglavnom Labinjani i Buzećani. Nezadovoljni su i u Cimosu, čijih bar 15 zaposlenika svakodnevno putuje između Hrvatske i Slovenije, a pored toga, Slovenija je i dosad na Sočergi dozvoljavala prolaz samo kamionima do 3,5 tona. Zbog toga, navodi Delo izvor iz Cimosa, ta tvrtka ima nekoliko stotina tisuća eura nepotrebnih  troškova godišnje.

Inače, zatvaranje radi obnove ceste na hrvatskoj strani, i to posljednjih 500 metara i neće biti takav problem bude li doista trajalo onoliko koliko je najavljeno – samo 45 dana. Prijelaz Slum – Rakitovec službeno je klasificiran kao pogranični prijelaz, zimi radi od šest do 22 sata, ali ga od konca lanjske godine mogu koristiti svi državljani EU-a, i to pod znatno jednostavnijim pravilima. Dakle, nemoguće je nekoga prisiliti da ne ide na taj prijelaz samo zato jer je cesta uska, a ukoliko dođe do veće navale automobila mogu se očekivati zastoji na cijeloj trasi, jer se na nekim dijelovima, naročito na slovenskoj strani, dva vozila uopće ne mogu mimoići. (K.S.R.)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa