Proračun Grada Labina za 2016. godinu 83,85 milijuna kuna

0
Sjednica Gradskog vijeća Labina
Sjednica Gradskog vijeća Labina

Proračun Grada Labina za 2016. godinu predložen je u iznosu od 83.846.952 kune. Prvo čitanje obavljeno je na sjednici Gradskog vijeća 24. studenoga. Amandmani se mogu predati do 7. prosinca, kako bi do 15. prosinca mogao biti sačinjen konačan prijedlog proračuna, a njegovo usvajanje očekuje se na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za 21. prosinca.

Predloženi proračun veći je za 6,2 posto od ovogodišnjeg. Prihodi poslovanja, koji čine 93,1 posto svih prihoda, planirani su u visini od 78,05 milijuna kuna ili 8,8 posto veći od ovogodišnjih. Rashodi poslovanja, koji čine 98 posto rashodovne strane proračuna, manji su za 1,8 posto.

Najvažnije investicije

Iznoseći Nacrt prijedloga Programa pripreme i gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i ostalih objekata, pročelnica Odjela za planiranje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarija Lukšić naglasila je ključne investicije: rekonstrukciju kolnika i nogostupa Ulica Alda Negrija u suradnji sa ŽUC-om, rekonstrukciju Pulske ulice u suradnji s Hrvatskim cestama, rekonstrukciju ceste Vinež – Marciljani, izgradnju infrastrukture za POS, nastavak opremanja Poduzetničke zone Vinež, uređenje površine ispred samoposluge na Katurama, izgradnju atletske staze na gradskom stadionu, izgradnju novih parkirnih mjesta u Rapcu i početak obnove sporstke dvorane tj. početak gradnje pomoćne dvorane. Također, nastavit će se s priremama projekta uređenja ulaza u Rabac, izgradnje doma starije osobe, dječjeg vrtića na Vinežu, Podzemnog grada i rekonstrukcije zgrade Pučkog otvorenog učilišta.  

Vlačić za više ulaganja naselje Rabac

Vijećnik Silvano Vlačić (Ulika) smatra da bi prioritet projekta trebao biti drugačiji. Umjesto u zgradu POU, za koju je u sljedećoj godini planirano 500 tisuća kuna, ali se znatno više planira za 2017. i 2018. godinu, prvenstveno bi ulagao u Rabac: u uređenje ulaza u mjesto, parkirališta i biciklističku stazu do Trgeta jer se tim projektima može poboljšati turističko poslovanje, a time i namaknuti više novca za druge projekte. Založio se za uređenje toaleta u starom gradu u Ulici Sv. Katarine i kod groblja te za preuređenje zgrade bivše apoteke u POS-ove stanove.

Za Bastijanića prioritet izgradnja kanalizacije

Njegov kolega s liste Klaudio Korva se, osim za izgradnju doma za starije osobe, založio i za izgradnju objekta za hospicij i palijativnu skrb. Za nezavisnog Mladena Bastijanića prioritet je izgradnja kanalizacije koja će spriječiti poniranje otpadnih voda u Rašku dolinu.

Vlačić je u raspravi o programu održavanja komunalne infrastrukture naglasio potrebu izgradnje parkirne zgrade u Rapcu budući da poslovanje turističkih djelatnika trpi zbog nedostatka parkirnog prostora, a u rasprave o Programu jačanja gospodarstva Korva i nezavisni Darko Martinović tražili su poticaje za pčelare. U razmatranju Programa javnih potreba u kulturi Bastijanić je predložio odvajanje simboličnih sredstava za Labinski zbornik u kojemu bi se objavljivala povijesna i općenito znanstvena istraživanja o Labinu i Labinštini. (Tekst i foto: Robi Selan)           

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa