Talijanski konzul Paolo Palminteri posjetio Poreč

0
Paolo Palminteri u Poreču
Paolo Palminteri u Poreču

Paolo Palminteri, generalni konzul Talijanske Republike u Rijeci, koji je na tu funkciju zasjeo u kolovozu ove godine, posjetio je 24. studenog Poreč, a tom prigodom upriličen je i prijem kod zamjenice gradonačelnika Poreča Nadie Štifanić Dobrilović.

Uvaženom gostu zamjenica gradonačelnika je zahvalila na dolasku, rekavši kako dobra suradnja s konzulatom nerijetko predstavlja svojevrstan most između Grada i Talijanske Unije. Također, konzulu je predstavila Poreč i Poreštinu kroz gospodarski i kulturni aspekt, a razgovarali su i o aktivnostima Talijana u ovoj multikulturalnoj i tolerantnoj sredini. Štifanić Dobrilović je pohvalila angažman Zajednica Talijana, koje kroz svoje aktivnosti uvelike rade na očuvanju talijanskog identiteta, a u manjim sredinama predstavljaju i središte društvenog i kulturnog života.

Talijanski konzul pohvalio povećani upis Porečana u obrazovne institucije na talijanskom jeziku

Palminteri je izrazio veliko zadovoljstvo što je posjetio Poreč po prvi put, te pohvalio dosadašnje odnose Grada Poreča s generalnim konzulatom Talijanske Republike. U svom mandatu, novi će se konzul posvetiti unaprjeđenju života mladih.

- Potrebno je otvoriti Zajednice te ih povezati sa školama na talijanskom jeziku jer to garantira opstanak talijanske kulture i jezika, a članovima manjine približava talijansku kulturu. Kvaliteta nastavnog programa mora rasti, a s druge strane, škole moraju ponuditi široki spektar dodatnih aktivnosti na koje bi se obitelji mogle orijentirati, poput bratimljenja s ostalim talijanskim školama i ostvarenje razmjene iskustava, naglasio je Palminteri, pohvalivši povećani upis Porečana u institucije u kojima se obrazovanje provodi na talijanskom jeziku.

Nakon susreta, generalni konzul je obišao Eufrazijevu baziliku i posjetio mališane u TOŠ Bernardo Parentin, nakon čega se susreo s predstavnicima talijanske manjine u Zajednici Talijana u Poreču.

Prijem kod zamjenice gradonačelnika Poreča Nadie Štifanić Dobrilović
Prijem kod zamjenice gradonačelnika Poreča Nadie Štifanić Dobrilović

S mališanima TOŠ Bernardo Parentin
S mališanima TOŠ Bernardo Parentin

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa