Bulić: Nisu problem općine i gradovi već politička hobotnica koju su stvorili političari

0
Bruno Bulić
Bruno Bulić

Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije izrazio je na konferenciji za tisak održanoj 25. studenog razočaranost pregovorima Mosta s Domoljubnom i koalicijom Hrvatska raste, ocijenivši ih kao pregovore društveno neodgovornih osoba koje streme neoliberalnom kapitalizmu u kojemu će "bogati postati još bogatiji, a siromašni još siromašniji".

"Ovo što pratimo postaje pomalo zabrinjavajuće s pozicije sindikata i radništva, jer se ti razgovori uglavnom svode na to tko će se kome pridružiti i tko će doći na vlast. Dvije najveće stranke i njihovi koalicijski partneri nude sve, netko i sebe da bi netko došao, a netko ostao na vlasti", poručio je Bulić s konferencije za novinare u Puli.

Izrazio je zabrinutost što pregovarači, kako je rekao, njeguju izuzetno ružan neoliberalni kapitalizam, zapitavši se gdje su u toj priči radništvo, umirovljenici, zdravstvo te mirovinski i obrazovni sustav. Sindikat je, dodaje, zabrinut i traženjem daljnje fleksibilizacije radne snage, premda su radnici izmjenom Zakona o radu "došli u situaciju da su praktički postali robovi".

"Traženje konkurentnosti našeg gospodarstva na svjetskoj razini su obične floskule i gluposti koje nemaju veze s ničim, jer danas imamo situaciju da je gotov proizvod, koji se uveze iz država gdje je skroz jeftina radna snaga, za 20 posto jeftiniji nego samo repromaterijal koji bi došao u Hrvatsku da se napravi jedan takav proizvod. Problemi su drugdje, propadanje malih i srednjih poduzeća ili obrta u Hrvatskoj su rezultat uvozničke mafije", istaknuo je Bulić.

Osvrnuvši se na predloženu reformu jedinica lokalnih samouprava kazao je kako za sindikat nije najveći problem u broju općina, gradova i županija, već u "političkoj hobotnici koju su stvorili političari na razini jedinica lokalne samouprave, sa svojim dugogodišnjim pozicijama u koju su uvučeni i porezni sustav države, pravosuđe, policija i državno odvjetništvo, a sve na štetu građana".

"Tu hobotnicu treba uništiti, i to na način da netko ne može biti na istoj funkciji više od četiri godine", rekao je i ponovio kako je sindikat razočaran pristupom pregovorima o sastavljanju nove vlade. Kao jedinu pozitivnu stranu u tome smatra to da se u budućnosti neće dešavati "s jedne strane bahatost, arogancija i omalovažavanje, a s druge strane nacionalizam pod krinkom domoljublja".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa