Poreština dobila sedam automatskih vanjskih defibrilatora

0
Automatski vanjski defibrilatori
Automatski vanjski defibrilatori

Automatski vanjski defibrilatori, koji primjenom električnog šoka ispravljaju abnormalan srčani ritam nastao prilikom prestanka rada srca i time omogućavaju spašavanje nečijeg života, postavljeni su na sedam lokacija u Poreču i na Poreštini, objavili su 27.studenog konferenciji za novinare predstavnici partnera na projektu.

Na konferenciji su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Poreča i koordinatorica Zdravog grada Poreč Nataša Basanić Ćuš, Igor Ostojić iz Gradskog društva Crveni Križ te Dean Krizmanić iz Lagune Poreč i Nives Matić iz Valamar Riviere. Uz njih, u projekt je uključena i Turistička zajednica Grada Poreča i Zdravi grad Poreč, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije, čijem će se sloganu „I tvoje ruke život spasiti mogu“ , kao i stvaranju mape AVD-a u Istri pridružiti i Grad Poreč.

„Partneri u navedenom projektu odlučili su se na postavljanje automatskih vanjskih defibrilatora jer svi zajedno žele biti siguran grad i destinacija, prvenstveno za naše građane, ali i za naše turiste“, rekla je zamjenica gradonačelnika, napomenuvši kako je povezivanje dionika na razini grada inicirao Grad Poreč, a Valamar Riviera je prva nabavila i postavila tri automatska vanjska defibrilatora, i to u kampu Lanterna, te hotelima Tamaris i Diamant.

Igor Ostojić, Nataša Basanić Ćus, Dean Krizmanić i Nives Matić
Igor Ostojić, Nataša Basanić Ćus, Dean Krizmanić i Nives Matić

Dodatna tri AVD-a postavljena su u gradu: Turistička zajednica Grada Poreča nabavila je jedan za Trg slobode, Gradsko društvo Crvenog križa Poreč onaj ispred prostorija Crvenog križa, dok je Grad postavio uređaj na gradsku rivu. U projekt će se uključiti i Laguna Poreč, koja će u prvom krugu postaviti AVD na recepciji kampa Zelena Laguna, dok Valamar Riviera planira dodatne uređaje postaviti na otoku Sv. Nikola u Valamar Isabella Island Resortu, kod hotela Pical te u kampu Solaris.

Gradsko društvo Crvenog križa Poreč pratit će funkcionalnost uređaja, a redovno će biti održavane i besplatne edukacije građana, kako bi se što više podigla svijest o postojanju automatskih vanjskih defibrilatora, čija upotreba povećava vjerojatnost preživljavanja prilikom zastoja rada srca za 50 posto.

„Postavljeni defibrilatori funkcioniraju na hrvatskom jeziku, te cijelo vrijeme navode korisnika kako ga upotrijebiti. Kad se ormarić u kojem se automatski vanjski defibrilator otvori, on alarmira hitnu službu te se stišava nakon što stupite u kontakt sa službenikom hitne pomoći“, objasnio je Igor Ostojić iz GDCK Poreč napomenuvši kako će edukacije polaziti svi zainteresirani građani, a pogotovo oni koji žive ili rade u blizini uređaja.

Početkom idućeg tjedna planirano je stavljanje u funkciju svih automatskih defibrilatora u gradu, uz koje će na gradskim stranicama, te stranicama Zdravog grada Poreč i Gradskog društva Crveni križ Poreč biti objavljene i upute za upotrebu, ali i informacije o edukacijama za sve zainteresirane. Vrijednost jednog automatskog vanjskog defibrilatora s ormarićem je 24 tisuće kuna, a  Grad Poreč će zajedno s partnerima nastaviti nabavu uređaja ako se za to ukaže potreba.

Jedan od automatskih vanjskih defibrilatora u Poreču
Jedan od automatskih vanjskih defibrilatora u Poreču

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa