Anton Kliman: Peti ministar turizma iz Istre

0
Anton Kliman (foto: Glas Istre)
Anton Kliman (foto: Glas Istre)

Istra će ponovno dobiti ministra turizma. Poduzetnik iz Vodnjana i saborski zastupnik Anton Kliman peti je ministar turizma iz Istre, od ukupno deset ministara na toj funkciji u samostalnoj Hrvatskoj.

Kliman će zamijeniti IDS-ovca Darka Lorencina, za kojeg je u prvom javnom nastupu kazao da je u ministarstvu turizma napravio dobar posao. Naglasio je i da je nova Vlada naklonjena Istri te da će odraditi niz infrastrukturnih projekata i projekata koji su u gospodarstvu. „Što se turizma tiče, radit ćemo na cjelovitim projektima za čitavu državu“, kazao je Kliman, ističući da cijeli život radi u turističkoj branši pa poznaje sve probleme i teškoće.

Anton Kliman rođen je 9. lipnja 1967. u Puli, oženjen je i otac troje djece. Ovaj diplomirani ekonomist dopredsjednik je istarskog HDZ-a i bio je najveći donator HDZ-ove izborne kampanje iz Istre. Osobno je donirao 2.000 kuna, a njegova tvrtka Barbariga nova d.o.o. iz Vodnjana, koja se bavi ugostiteljstvom i turizmom, još 10.000 kuna.

Kliman je u HDZ-u od 2007. godine, a od 2013. član je HDZ-ova Odbora za turizam. Hrvatski je branitelj i predsjednik hrvatskog katoličkog zbora MI. Hobiji su mu maslinarstvo, vinogradarstvo i fitnes. Zanimljivo je da je od 2011. do 2012. godine bio član društva Mon Perin, kojeg je pokrenuo Plinio Cuccurin.

Inače Anton Kliman bio j drugi na listi na listi Domoljubne koalicije u 8. Izbornoj jedinici. S obzirom da su on, i prvi na listi Oleg Butković, postali ministri, s te liste u Sabor će ući nova dva zastupnika. Jedan od njih sigurno će biti Lucian Vukelić iz Rijeke, koji je inače bio treći na listi, ali mu je saborsku fotelju „oteo“ sedmoplasirani Ivan Kirin (HSP-AS) s preferencijalnim glasovima.

Četvrti na listi bio je Dario Konta ali on je iz Hrasta, a prva slijedeća na listi iz redova HDZ-a je Tomislava Zečević Perić iz Rijeke.

Prva osoba iz Istre na listi nakon Klimana bila je Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani, koja se našla na šestom mjestu. Međutim ona sigurno neće ući u Sabor jer HDZ nije bio zadovoljan brojem glasova koji je privukla. Za pretpostaviti je da će Klimanovo mjesto zauzeti neki HDZ-ovac iz Primorsko-goranske županije.

Svi koji poznaju Klimana ili su ga imali  priliku upoznati za njega kažu da je stručan, marljiv i perspektivan, pa se od njega puno očekuje. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa