„Javio mi se branitelj iz Pule i rekao da je sramota da Crnoju nazivaju herojem Domovinskog rata“

0
Zoran Erceg
Zoran Erceg

Bivši hrvatski branitelj i ratni vojni invalid Zoran Erceg bio je gost televizije N1 gdje je govorio o aferi novog ministra branitelja Mije Crnoje.

* Koliko ima branitelja u Splitu koji su dobili besplatno zemljište?
- Ne znam koliko ih je dobilo zemlju, ali ovo što se dogodilo s Crnojom nanijelo je sramotu svima koji su bili u ratu.

* Što smatrate najspornijim u tom slučaju?
- Vijesti dolaze tako brzo da jedna sustiže drugu i teško je reći što je najvažnije. Na Crnoju je pala opravdana sumnja i to je dovoljno da podnese ostavku i da ne sramoti nas i Vladu koja je dobila šansu da nas izvuče iz problema. Ako Crnoja relativizira ovo i smatra da to nije veliki porezni prijestup jer je to par tisuća kuna... Ako nije problem da je ministar prevario državu za porez i da je MUP-u dao lažnu adresu onda se pitam kada neki prijestup posataje ozbiljan?

* Vjerujete li da postoji zajedništvo i potpora branitelja za imenovanje njega kao novog ministra?
- Naravno da ne. Veliki dio branitelja ne podržava ovakvog ministra. Meni se prije 10 minuta javio branitelj iz Pule i kaže da je njega sramota da Crnoju nazivaju herojem Domovinskog rata. Ako je heroj samo jer je bio u ratu onda smo svi heroji. Ako smo svi heroji onda nije nitko. Ako relativiziranjem heroja rata dovodimo do zaključka da nije nitko heroj, postavlja se pitanje tko je onda zločinac. Tko je krao u privatizaciji. Tko je činio zlo dok smo se mi borili za državu. Ako relativiziramo ustaše i njihovo  djelovanje onda mi dajemo plodno tlo za relativiziranje zločina i krađe u privatizaciji. Meni je važno tko se bogatio za vrijeme rata. Važno je da se ustanovi u slučaju Crnoja što je istina. Volio bih kad bi izišao u javnost da sačuva obraz Oreškoviću i bilo bi lijepo da skine teret koji je stavio na leđa Vladi.

* Kako komentirate prvo Registar branitelja, a onda i ideju o registru izdajnika?
- Registar branitelja nije nikome naškodio. Nemam se čega sramiti. Otišao sam u rat čistih namjera i što god može biti dostupno javnosti ja želim da tako i bude. Ne vidim da se itko svog boravka u ratu srami.

Registar izdajnika je sramotan i to da se takva vrlo zločesta manipulacija pusti u javnost... Ona je opasna i uvodi nesigurnost jer se postavlja pitanje kriterija. O Matiću su šatoraši govorili kao izdajniku. Ja ne želim da on bude na tom registru, a postoje velike šanse da bi mogao dok s druge strane da Cenoja mladima bude uzor, a to ne bi trebao biti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa