Runko: Istarska županija sputava razvoj općine Kršan

0
Valter Flego i Valdi Runko
Valter Flego i Valdi Runko

„Prostorni plan Istarske županije sputava razvoj općine Kršan“, izjavio nam je kršanski načelnik Valdi Runko nakon završetka prve ovogodišnje vanredne sjednice Općinskog vijeća Kršana, održane 28. siječnja. Na sjednici su prihvaćeni Nacrt konačnog prijedloga Izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije jer je Upravni odjel za održivi razvoj prihvatio dio primjedbi koje mu je Općina uputila, a evenutalno odbijanje ne bi imalo učinka jer je mišljenje jedinica lokalne samouprave za njega neobvezujuće.

Kršanci su nezadovojni jer su im odbijeni prijedlozi za proširenje građevinskih područja u Zaštićenom obalnom pojasu i u ruralnim područjima. Tražili su da najveća ukupna površina turističkih punktova iznosi 30 hektara, a najveći broj ležajeva 1.500 te da se pored toga turistički punkt Motel Flanona poveća na dva hektara, ali županija je ostala uz svoju odredbu o 14 hektara i 700 ležajeva.

„Mi ćemo najkasnije za dva mjeseca usvojiti sedam urbanističkih planova uređenja u ZOP-u i tek tada ćemo steći uvjete za izgradnju infrastrukture i objekata jer ono što imamo sada je naknadno legalizirana izgradnja. Međutim, pojedinci koji imaju građevinska područja izvan naselja i imaju partnere koji bi ulagali u turizam, neće to moći ostvariti. Naš ZOP je izgrađen tri posto, a s ovim planom taj se postotak može povećati na šest do sedam posto. Dakle, u 90 posto ostaje neizgrađen“, kaže Runko i dodaje da od Županije očekuje izvršenje predizbornog obećanja o spuštanju više ovlasti na lokalnu razinu, odnosno da „ljude puste da rade i da dišu“.

Prema uvjetima utvrđivanja građevinskih područja vrijedi omjer od deset stanovnika po hektaru za naselja veća od stotinu stanovnika i pet stanovnika po hektaru za naselja s manje od stotinu stanovnika, što pogađa raštrkana sela i zaseoke na Kršanštini.

„Pola tih sela je napušteno upravo zato jer se izvan sela nije moglo nešto izgraditi“, objasnio je Runko.  

Kršanski vijećnici su na istoj sjednici Ministarstvu zaštite okoliša i prirode dali pozitivno mišljenje o sustavu za smanjivanje dušikovih oksida u dimnim plinovima kotla kojega HEP namjerava ugraditi u TE Plomin 2. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa