Pićan i Kršan u sporu zbog općinske granice

0
Radi se o nizu rubnih parcela na granici općina Pićan i Kršan, na lokalitetu Krnelići
Radi se o nizu rubnih parcela na granici općina Pićan i Kršan, na lokalitetu Krnelići

Općina Pićan u svom Prostornom planu ima i dvadesetak čestica u naselju Krnelići, koje u isto vrijeme svojima smatra i Općina Kršan. Na posljednjoj su sjednici pićanskog Vijeća prisutni obavješteni da će Istarska županija s novim izmjenama prihvatiti da se navedene čestice nalaze na području općine Pićan, baš kao i sjedište katastarske općine u kojoj se nalaze - Grobnik.

No istovremeno, čestice se nalaze i u Prostornom planu Općine Kršan. Zanimljivo je i da je jedna od čestica, iako unutar obuhvata kršanskog plana, bila u vlasništvu Općine Pićan, a prijašnja ju je vlast, u vrijeme dok je načelnik bio Branko Ružić, prodala jednom Riječaninu.

Radi se o nizu rubnih parcela na granici općina Pićan i Kršan, na lokalitetu Krnelići, pri čemu niti jedna od njih nije u građevinskom području.

Načelnik Pićna Ivan Franković rekao je da je logično da navedene čestice budu dio Pićna, budući da pripadaju katastarskoj općini Grobnik, odnosno naselju koje spada u Općinu Pićan.

Načelnik Kršana Valdi Runko međutim izjavio nam je da je već razgovarao s pićanskim načelnikom te mu poručio da se granice općina iz 1993. mogu mijenjati samo odgovarajućim odlukama obaju općinskih vijeća.

Inače, sporne parcele uglavnom su u vlasništvu fizičkih osoba, od kojih neke godinama žive u inozemstvu. Radi se o česticama katastarske općine Grobnik, i to 40, 39/7, 39/8, 39/9, 39/10, 39/15, 612, 20/2, 20/1, 19/6, 19/3, 19/2, 18, 17/3, 17/2, 17/1, 13/2, 1/1, 1/14 i 1/6.

Po zakonu, ukoliko jedinice lokalne samouprave granice ne usklade sporazumno, odnosno kada predstavničko tijelo pojedine jedinice lokalne samouprave predloži promjenu granica iz gospodarskih, prometnih ili drugih razloga, o granicama će odlučiti vladino povjerenstvo, nakon pribavljenog mišljenja građana područja na koje se promjena odnosi, ukoliko se radi o naseljenom područ­ju. (Kristian Stepčić Reisman)     

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa