Pravomoćna presuda: Dragutin Cestar diskriminirao policijskog službenika

0
Dragutin Cestar (foto: Glas Istre)
Dragutin Cestar (foto: Glas Istre)

Krajem prošle godine donesena je pravomoćna presuda Županijskog suda u Puli, kojom je tužena Republika Hrvatska proglašena krivom uz naknadu štete zbog diskriminacijskog postupanja načelnika PU Istarske Dragutina Cestara prema policijskom službeniku Goranu Terkoviću iz Kršana, bivšem načelniku Policijske postaje Poreč.

Presudom se državi, odnosno MUP-u nalaže da Goranu Terkoviću „zbog povrede dostojanstva, ugleda i časti do kojeg je došlo nezakonitim postupanjem“ isplati odšteta od 7.500 kuna s pripadajućim kamatama i troškovima sudskog postupka.

No, puno važnija od odštete je činjenica da je pravomoćnom presudom njegov tadašnji nadređeni Dragutin Cestar indirektno optužen za mobing i diskriminiranje Gorana Terkovića, nakon što je u listopadu 2012. godine uputio žalbu na način na koji je izabran novi načelnik PP Poreč. Naime, iako je Terković, kao dotadašnji načelnik udovoljavao svim uvjetima, za načelnika je izabran Ivica Kešinović, kao kandidat koji je imao nižu stručnu spremu od Terkovića, niže policijsko zvanje, lošiji rezultat pismenog dijela ispita i manje godina radnog iskustva na rukovodećem radnom mjestu. Jedino u čemu je novoizabrani načelnik bio bolji od Terkovića, bio je desetominutni intervju.

Tri mjeseca bez radnog prostora i radnih zadataka

Nakon što je za načelnika postavljen Ivica Kešinović, Goran Terković iduća tri mjeseca nije bio raspoređen niti na jedno radno mjesto, samo mu je rečeno da će do daljnjeg biti u PP Poreč i da će obavljati „neke poslove“. Upravo su ta tri mjeseca bila predmet sudskog spora u kojem je Terković uspio dokazati da je indirektno Dragutin Cestar, kao njegov neposredni rukovoditelj, prema njemu postupao nezakonito i diskriminatorno, te da mu je povrijeđeno pravo na rad kao jedno od temeljnih prava svakog radnika.

Goran Terković
Goran Terković

Pravomoćnom presudom utvrđeno je da je od 11. listopada 2012. do13.siječnja 2013.godine Terković diskriminiran na način da mu nisu dodjeljivani nikakvi radni zadaci, da mu nije osiguran radni prostor, a što je po ocjeni suda za Terkovića, kao osobu s visokim kvalifikacijama, dugogodišnjim stručnim znanjem i iskustvom na poslovima načelnika policijske postaje, bilo vrlo ponižavajuće. Kao nezakonito postupanje sud je istaknuo i činjenicu da je Dragutin Cestar izbjegavao svaku poslovnu komunikaciju s Terkovićem iako mu je to bila obveza kao neposrednog rukovoditelja.

Sud na kraju zaključuje da takvo ponašanje nadređenog službenika predstavlja povredu prava osobnosti tužitelja iz članka 19. st.1 i 2. ZOO, te da hijerarhijska organizacija MUP-a u utvrđenim okolnostima ne predstavlja opravdanje za opisano postupanje prema tužitelju i ne može ga u konkretnom slučaju dovesti u povoljniju pravnu i procesnu situaciju.   

Terković: Policija me od prvog dana učila da se borim protiv nepravde i kriminala

Za Terkovića je to sigurno bilo veoma bolno i neugodno poslovno iskustvo te je kao pravi legalista pravdu odlučio potražiti na sudu. Nakon tri godine uporne borbe, napokon je dočekao satisfakciju.

Na upit da komentira pravomoćnu presudu Terković nam je kratko rekao: „Zadovoljan sam. Potvrđeno je ono o čemu sam govorio posljednje tri godine. Policija me je od prvog dana učila da se borim protiv nepravde i kriminala, u ovom slučaju sam ja doživio nepravdu i diskriminaciju. Tada sam se zapitao, ako nisam sposoban da se borim za sebe, kako ću se sutra boriti za pravo drugih?! Izuzetno mi je teško bilo što sam morao pokrenuti parnicu protiv MUP-a, a i otići iz tog ministarstva s obzirom da sam tamo proveo 20 lijepih poslovnih godina, ali da bih pravno došao do stvarnog počinitelja diskriminatornih i nezakonitih radnji prema meni, to je bio jedini pravni put."

Goran Terković više ne radi u MUP-u. Od 2014. godine je službenik Ministarstva pravosuđa na dužnosti upravitelja Zatvora u Puli. Na kraju svega postavlja se pitanje hoće li netko odgovarati za nanesenu materijalnu štetu koju mora isplatiti RH i za narušeni ugled MUP-a? (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa