Branko Malić iz Pule: Bio sam Titov urar

0
Branko Malić (foto: 24sata)
Branko Malić (foto: 24sata)

Vojni rok sam služio u mornarici u Puli i tu sam i ostao. Nikad nisam bio u nekoj partiji, a na Brijune da popravljam Titove satove došao sam po preporuci, rekao je za 24sata Branko Malić (89). Dodaje kako je godinama radio kao Titov urar.

- Nakon deset godina rada Tito mi je poklonio zlatni sat s njegovim potpisom koji i danas čuvam. Bio sam stručan u popravljanju satova, a zanat sam učio u Šapcu - opisuje Branko. Svoju urarsku radnju “Big Ben” otvorio je 1953. godine, a ona je od tada na istoj adresi. Nakon umirovljenja njome upravlja njegov sin Žarko. U svojoj bogatoj životnoj priči, osim satova koje i danas popravlja, Branko obožava restaurirati harmonike, a ima ih više od 30. Izvrsno svira na harmonici i na usnoj harmonici te ide na razne manifestacije.

Rođen je u znaku sedam

Za njegov život su, kaže, vezane sedmice pa je tako rođen 27. 7. 1927. godine u 7 sati ujutro u Šapcu. Kaže da mu je sedmica sretan broj. U svojoj radionici čuva bogatu kolekciju starih džepnih i kućnih satova. U šali zna reći da satovi imaju besmrtno srce jer se stalno čuje ritmično kucanje, a danas je sve manje-više digitalizirano.

- S Titom nisam provodio vrijeme, ali me je znao pohvaliti preko drugih ljudi za svoj trud i rad. Uštimavao sam na Brijunima sve satove, a prvi je to bio zidni Titov sat na Vangi koji nije radio pa su tako izostale i arije koje su u točno vrijeme svirale iz tog sata. Tito ga je dobio od Sukarna, indonezijskog političara na poklon. Uz taj, nije radio ni Jovankin sat koji je visio u kuhinji na zidu, kao ni sat u Titovoj radionici - prisjeća se Branko.

Dodao je da je tadašnjem majoru Ivanu Grubiću rekao da bi morao taj sat s Vange odnijeti u svoju radionicu u Pulu jer da tamo ima bolji alat. On mu to nije dopustio rekavši da se sat s Vange mora popraviti na Brijunima pa je tako i učinio.

Tito je imao puno satova

- Tito je imao i sat s kojim je išao u ribolov, a koji mu je poklonio finski predsjednik Urho Kekkonen. Maršal ga je smočio u ribolovu, a meni su ga dva udbaša donijela u radionicu da ga popravim. Odmah sam vidio da je to skupi sat koji ima posvetu s unutarnje strane i zlatnu narukvicu. Tito ga je često nosio i puno puta se slikao s tim satom. Popravio sam i taj sat koji se danas nalazi u beogradskome muzeju. Tito je imao puno satova i volio ih je, a mnoge je dobivao na poklon - govori Branko.

Kaže da je Tito i poklanjao satove svojim gostima. Neki su bili novi, a neki malo nošeni.

- Trebalo ih je samo očistiti. Prije nego što je Maršal dolazio na Brijune trebao sam pregledati satove - kaže Branko.

U kolekciji ima i harmonike

Njegova druga velika ljubav su harmonike koje obožava restaurirati i svirati. Najstarija harmonika ima 120 godina, a u kolekciji ih ima 30. U Istri na smotri u Gračišću poznat je kao svirač usne harmonike, piše 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa