U Grožnjanu, Vodnjanu i Višnjanu nekada su živjeli vedski Indijci?

0
Grožnjan
Grožnjan

Mjesta Grožnjan, Vodnjan i Višnjan u sebi kriju jnana“, sanskrtsku riječ za znanje, a nazivi Duga Uvala i Sveta Nedelja zvuče kao da su izvučena iz rječnika sanskrta, tvrdi među ostalim James Robinson Cooper, britanski proučavatelj ovog drevnog jezika na kojemu su pisane hinduističke svete knjige, u svom članku u kojemu je pokazao jasne poveznice hrvatskog i sanskrta. Članak je objavio na Sutra Juornalu, portalu koji objavljuje tekstove o hindskoj tradiciji, a prenio ga je Dnevnik.hr.

Cooper riječ „Hrvat“ Cooper povezuje s perzijskom riječi „Harahvaiti“ i tvrdi da ova riječ potječe iz sanskrta te da u originalu glasi „Sarasvati“ i označava vedsku boginju. Navodi da su Perzijanci imali naviku „s“ iz sanskrta mijenjati s „h“. Pišući o primjerima naziva mjesta u Hrvatskoj, među kojimi navedena istarska, kaže:„Kada bi imena stajala sama za sebe, ne bi zaslužila ništa više od obične začuđenosti, ali kada ih vidimo tako puno, uzevši u obzir sličnost između hrvatskog i sanskrta, možemo samo zaključiti da je u nekom trenutku u dalekoj prošlosti u tim zemljama bilo vedskih Indijaca“.

Cooper tvrdi i da hrvatska riječ ‘dom‘ potječe od sanskrtskog ‘dam’, što znači kuća. Riječ ‘voda’ povezuje sa sanskrtskim ‘uda’ ili ‘udaka’, istog značenja. Riječ ‘stan’ sa sanskrtskim ‘sthana’ što znači provincija, regija, država. Mogli bismo ga i nadpuniti: i Tinjan i Štinjan bi istoj logici sadržavali riječ „jnana“, a riječ budizam potječe od sanskrtske riječi „buda“, što u prijevodu znači budan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa