Prodavala gitaru, pa ostala bez više tisuća kuna

0
Foto ilustracija
Foto ilustracija

Pulska je policija 9. veljače zaprimila prijavu 49-godišnjakinje o prevari prilikom prodaje gitare. Naime, žena je 6. veljače putem  internetskog portala pronašla kupca za gitaru, koji joj je elektroničkom poštom dostavio dokaz o uplati više tisuća kuna. Nakon što je 49-godišnjakinja uplatila troškove dostave na ime muškarca iz Sjedinjenih Američkih Država, naknadnom provjerom na  PayPal računu, utvrdila je da joj nije uplaćen novac za gitaru te da se radi o lažnom e-mailu o uplati. Budući da je oštećena za troškove dostave u iznosu od više tisuća kuna, prijavila je događaj policiji.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom kupnje i prodaje proizvoda putem internetskih oglasnika te da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela. Ukoliko netko traži da mu se uplati novac, iz bilo kojeg razloga, potrebno je dobro razmisliti i provjeriti sve okolnosti. Prije pouzdanog utvrđivanja o kome je riječ nikako ne uplaćivati novac i ne ustupati podatke o svojim bankovnim računima i karticama.

Policija također skreće pozornost na druge oblike prijevara putem interneta i kako ih prepoznati, a to su obećanja o brzoj zaradi novca bez posla, molbe za malim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći, traženje osjetljivih osobnih informacija (preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica), molba za klik na određeni link i spajanaje na određeni servis te nepersonalizirane poruke. Mnoge ovakve elektronske poruke napisane su velikim slovima.

Potrebno je što prije naučiti prepoznati lažni e-mail i prijevaru. Sve vrste sumnjivih poruka treba ignorirati, nipošto ih otvarati, nego ih odmah obrisati. To pogotovo vriejdi za poruke u kojima se nudi laka zarada jer nema tog posla koji u kratkom vremenu, bez velikog napora, donosi bogatstvo. Poželjno je upozoriti prijatelje, poznanike i rodbinu jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa