U Medulinu spaljen pust Buđovan

0
Paljenje Pusta u Medulinu
Paljenje Pusta u Medulinu

Posljednji dan karnevala, 9. veljače, bio je u općini Medulin veoma aktivan. Naime već rano negdje prije 7 sati nepoznati počinitelji izvršili su prepad i razbojstvo ispred same zgrade, palače pustonačelnika, na način da su iskrcali nekoliko stotina kila kelja, kupusa i kauli, koji su im poslužili kao pomagalo za lakši pristup medulinskoj zastavi iliti barjaku. Općinska zastava je ukradena i na njezinom mjestu postavila se ona Općine Ližnjan u stečaju. Prilikom otimanja zastave dogodilo se i razbojstvo gdje je razbojnik pobjegao, ali je zasigurno ranjen jer su na pločniku ispred pustopalače ostali tragovi krvi i jedan komad vatrenog oružja, točnije pištolj marke Bereta 92FS i čahure 9x19 milimetara parabelum.

Jake snage pustonačelnikove uprave su hitno sazvale Glavni odbor odnosno stožer te su hitno izradile operativni plan za stavljanje neplanirane operacije pod kontrolu uz jake snage reda i sigurnosti. Naime, posebne snage pustonačelnikove SOA-e došle su vrlo brzo do saznanja da je otuđeni Medulinski barjak deponiran u uredu ex načelnice iz Ližnjana, koji se čuva pod velom tajne i sa jakim snagama sigurnosti takozvane ližnjanske bojne „Kauli“.

Nakon svih dobivenih relevantnih činjenica i dokaza, pustonačelnik Medulina oformio je specijalni tim njemu pouzdanih ljudi sa najviše staža i iskustva u protuterorističkom djelovanju. Izdao je Zapovijed za početak operacije pod kodnim nazivom „Kapuz, kelj i kauli“. Operacija je započela pod velom tajne tako da su Medulinski Navy SEALs-i krenuli odmah po izdavanju zapovjedi kroz tlačni vod i uređaj na Kaželi s ispustom na Marleri te su ubrzo stigli na mjesto događaja. Medulinski barjak je indentificiran te je neoštećen vraćen u Medulin.

Prilikom spašavanja barjaka Ližnjanska bojna „Kauli“ pružala je velik otpor, no medulinskim Navy SEALs-ima to nije bio problem jer su rođeni s "malon maturom", te su prilikom spašavanja barjaka uhitili i priveli privremenog načelnika Općine Ližnjan gospodina Ivana Alerića te ga vezanog dopremili u Pustonačelnikove dvore u Medulin.

Gospodin Alerić je u ime dobre volje i mira Medulinskom pustonačelniku uručio ekstra djevičanske ližnjanske kaule, na što je kolega iz Medulina uzvartio sa sorbeton od mlade medulinske kapule. Uglavnom, operacija je uspješno okončana, a ključevi ližnjanske općine trebali bi biti vraćeni Predsjednici RH, gospođi Kolindi Grabar Kitarović.

Nakon uzbudljivih jutarnjih nepodopština glavni događaj večeri bila je tradicionalna, ove godine vrlo duhovita, šentenca i spaljivanje Pusta te izbor najboljih maski (pojedinačnih, u paru i skupnih) koje su bile nagrađene bogatim nagradama. Maškare u Medulinu uspješno zapalile Pusta, čemu je prethodilo suđenje po točkama optužnice. Pust je nažalost bio osuđen, obrana je bila dosta slaba i bez dokaza tako da je pust „Buđovan“ završio na vatrenoj lomači. Tužitelj je po starom običaju bio Neven Lorencin zvani Šećko, a branitelj Simeon Ukotić zvani Šime Anđeo. Time je obilježen stari običaj tjeranja zloduha, koji se unazad stotina godina održava utorkom, na dan pusta, a dan prije pepelnice, što ujedno označava i početka korizme.

Maškare su 9. veljače službeno započele defileom najmlađih koji su se prvi predstavili u šatoru na medulinskoj placi. Školarci iz O.Š. dr. Mate Demarina krenuli su ujutro, a za njih je bila organizirana tematska zabava iznenađenja od 10.30 do podneva. Mališani iz dječjih vrtića s područja cijele općine Medulin, njih tristotinjak iz Premanture, Banjola, Vinkurana i Medulina došetali su do place u 16 sati, dok su velike maškare, uz podršku harmonikaša, tijekom cijelog dana obilazile sve dijelove Medulina. Zanimljivo je bilo i čitanje vrlo maštovite šentence najmlađih koju su pripremila djeca skupine Leptirići, a koju je pročitala atraktivna voditeljica programa za najmlađe Irene Šugar.

Nakon dvostane pauze pod šatorom nastupio je glazbeni sastav "Vatrogasci" uz DJ-a Smile, uz primjedbu pojedinaca na donekle prejako ozvučenje, barem za one sa osjetljivijim sluhom te uz rječnik pjesama od kojih su neke bile zaista prevulgarne čak i za odrasle, a kamoli za dječji uzrast koji se ispred bine još uvijek zabavljao u plesu.

Najatraktivnije maškare na koncu su osvojile i nagrade, a prvo mjesto u konkurenciji pojedinačnih maski pripalo je "Spužva bobu skockani" s osvojenih pet kilograma domaćih kobasica, drugo mjesto pripalo je maski "Kapelo mato" uz nagradu sir, dok je treće mjesto dobila "optika Nataša vojnik" i nagradu od pet litara bijeloga vina.

U kategoriji parova prvo mjesto dobio je par „Dva“ s nagradom istarski ombolo, drugo mjesto "Vratio se barba iz Amerike" uz nagradu pet kiograma kobasica, dok je treće mjesto pripalo paru "Panda i Prasac" koji su dobili nagradu sir.

U kategoriji grupnih maski prvo mjesto dobila je skupina "Starwarsi" uz nagradu istarski pršut, drugo mjesto zauzela je skupina "Medulinske kabare dame" i dobile deset kilograma domaćih kobasica, dok je treće mjesto dobio "Odred za čistoću Med i Mlijeko“ uz nagradu od deset litara crnoga i pet litara bijelog vina.

Cjelovečernji program vodio je mladi medulinac Alen Lorencin.

Dvjestotinjak okupljenih, od najmlađih do najstarijih, uživalo je potom u zabavi do kasno u noć.

Ovogodišnje maškare organizirala je udruga "Medulinske maškare" u suradnji i uz financijsku potporu Općine Medulin. (Foto: Mario Rosanda)

Leptirići
Leptirići
Naša mala klinika
Naša mala klinika
Medulinska općinska uprava
Medulinska općinska uprava
Pužići_Lego kocke
Pužići_Lego kocke
Sunčica
Sunčica
Vau mijau
Vau mijau
Žabicekuhari
Žabicekuhari
Zvjezdice
Zvjezdice

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa