Kosovski ministar dijaspore posjetio Poreč i Medulin

0
Susret predstavnika Grada Poreča i izaslanstva Republike Kosovo
Susret predstavnika Grada Poreča i izaslanstva Republike Kosovo

Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić primio je 24. veljače izaslanstvo Republike Kosovo: ministra dijaspore Valona Muratija i veleposlanicu u Republici Hrvatskoj i Shkëndije Geci –Sherifi. Povod susreta bilo je obilježavanje osme godišnjice neovisnosti Kosova, kao i održavanje prvog festivala kosovskog filma u Poreču, kojeg je financijski poduprla i kosovska vlada.

Ministar Murati ocijenio je suradnju s Republikom Hrvatskom, Istarskom županijom te Gradom Porečom kao izvrsnu.

„Zahvaljujem se Gradu Poreču na stalnoj podršci albanskoj zajednici, koja za Kosovo predstavlja vrlo važnu dijasporu, a čije je očuvanje identiteta i jezika jedno od ciljeva ministarstva dijaspore“, kazao je ministar. 

Veleposlanica Geci –Sherifi pohvalila je suradnju na lokalnoj razini, prepoznavši prisustvo albanske zajednice u Poreču kao dodatno bogatstvo za cijelu sredinu.

Gradonačelnik je naglasio da je Poreč, kao i cijela Istra, oduvijek bio multietnička i multikulturalna sredina, u kojoj nacionalne manjine predstavljaju vrlo važne članove zajednice, a posebno je pohvalio veliki trud i rad koji članovi albanske zajednice kao poduzetnici ulažu u ovaj grad.

Uz ministra i veleposlanicu na prijemu u Maloj vijećnici sudjelovali su i članovi albanske zajednice u Istarskoj županiji i Poreču, predsjednik organizacijskog odbora - predsjednik Udruge Albanaca Grada Poreča Abdurahman Đelili, predsjednik zajednice Albanaca Istarske Županije Frok Lekaj, dopredsjednik zajednice Albanaca Istarske Županije Idris Sulejmani, potpredsjednik vijeća Albanske nacionalne manjine grada Poreča Eroll Musliu te direktor Kosovofilma Gani Mehmetaj, redatelj Ilir Gjocaj i voditeljica projekta Izabella Gjoni.

Istog je dana u porečkom kinu otvoren i prvi Kosovo Film Festival, a kosovskoj delegaciji na otvorenju se, uz dožupanicu Istarske županije Giuseppinu Rajko, zamjenike gradonačelnika Grada Poreča Nadiu Štifanić Dobrilović i Lorisa Peršurića te ravnateljicu pulskog filmskog festivala Gordanu Restović, pridružila i saborska zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Organizator festivala je Društvo albanskih umjetnika Hrvatske, dok su suorganizatori Zajednica Albanaca Grada Poreča i Zajednica Albanaca Istarske županije, a prikazan je nagrađivani film Babai (Otac).

Izaslanstvo Republike Kosovo
Izaslanstvo Republike Kosovo

Kosovska delegacija kod medulinskog načelnika Gorana Buića
Kosovska delegacija kod medulinskog načelnika Gorana Buića

Kosovska delegacija posjetila i Općinu Medulin

Istim povodom delegacija Republike Kosovo drugog je dana boravka u Istrri posjetila i Općinu Medulin. Načelnik Goran Buić je pored ministra dijaspore Republike Kosovo Valon Muratija primio i počasnog predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine Istarske županije i dopredsjednika Zajednice albanske nacionalne manjine Grada Poreča Idrisa Sulejmanija, predsjednika Zajednice albanaca Istarske županije Froka Lekaja, predsjednika Zajednice albanaca općine Medulin Atdhe Tanushaja te ostale predstavnike albanske nacionalne manjine.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić je nakon dobrodošlice gostima pohvalio albansku nacionalnu manjinu u općini Medulin te rekao da smatra da su Medulin i Istra dobri primjeri uklapanja nacionalnih manjina u suživot stanovništva. U Osnovnoj školi „Dr. Mate Demarina“ iz Medulina kao izborni jezik imamo albanski jezik, a albanci se na području općine Medulin prilagođavaju našem okruženju, ne nameću svoje kulturne vrijednosti, već podržavaju naše. Naveo je dva primjera integracije albanaca u društvu sa područja općine Medulin, a to su Safet Kadri vlasnik slastičarnice u Medulinu koja predstavlja brend u općini Medulin, a poznata je i izvan područja naše općine. Osim njega, drugi prijmer predstavlja albanka koja je za izvedbu Hrvatske himne dobila nagradu. Predložio je mogućnost nadogradnje osnovne škole i sportske dvorane putem projekta prekogranične suradnje sa albanskom nacionalnom manjinom koja bi bila na obostranu korist.

Idris Sulejmani se u ime odsutnog Salvadora Kacaja načelnika Općine Shengjin i u svoje osobno zahvalio na gostoprimstvu i na inicijativi koja je rezultirala potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu i suradnji sa Općinom Medulin. Na njega se nadovezao Valon Murati koji je također izrazio zadovoljstvo te istaknuo ulogu Istre i Hrvatske kao primjera dobre integracije nacionalne manjine te je kazao da bi se taj primjer mogao preslikati i na druge zemlje.

Povodom održavanja 1. festivala Kosovskog filma u Republici Hrvatskoj, predstavnici albanske nacionalne manjine su izrazili veliko zadovoljstvo, obzirom da je kratkometražni film koji će biti prikazan na festivalu kandidat na dodjeli Oscara.

Albanci kao zajednica djeluju već dugo u Medulinu, neki članovi žive više od pedeset godina na području općine Medulin, dvadeset i petero djece pohađa jednom tjedno po dva sata albanski jezik u osnovnoj školi u Medulinu, rekao je Atdhe Tanushaj.

Prema riječima Enca Crnoborija albanski ugostiteljski objekti sa svojim slastičarnicama i restoranima predstavljaju dio turističke ponude, a potrebno je raditi na podizanju razine kvalitete proizvoda i pruženih usluga, te za njihov razvoj nužno je implementirati edukacije o vinima, hrani i ulju. Naglasak treba staviti i na kulturnu suradnju, posebice KUD-ova te suradnju na području razvoja kulturne baštine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa