Civilna platforma prijavila Istarsku županiju zbog razvojne strategije

0
Osnivanje Civilne platforme Istre (foto: Glas Istre)
Osnivanje Civilne platforme Istre (foto: Glas Istre)

Civilna platforma Istre prijavila je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Istarsku županiju jer prilikom izrade Županijske razvojne strategije do 2020. godine nije pokrenut postupak strateške procjene utjecaja na okoliš, obavezan prema Zakonu o zaštiti okoliša i Uredbi o strateškoj procjeni utjecaja plana i programa na okoliš.

Platforma okuplja organizacije i inicijative civilnog društva a Čine je Centar za građanske inicijative Poreč, Čarobnjakov šešir, Gradska radionica, Labin Art Express, Građanska inicijativa Naš Potok, Pilula, Tranzicijska Pula i Zelena Istra. Naime, sukladno Zakonu o zaštiti okoliša, navode u Platformi, tijelo nadležno za izradu strategije dužno je prije postupka ishoditi mišljenje Ministarstva o potrebi provedbe postupka ocjene odnosno strateške procjene. Župan Istarske županije donio je 3. travnja 2014. godine Zaključak o pristupanju izradi Županijske razvojne strategije u kojoj nema spomena o mišljenju ili rješenju nadležnog ministarstva.

Nadalje, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donijelo u rujnu 2015. «Smjernice za izradu županijskih razvojnih strategija» u kojima se, također, navodi ta obaveza te objašnjava da je važno vremenski uskladiti postupak strateške procjene utjecaja na okoliš i proces izrade ŽRS-a, odnosno da navedena dva procesa moraju ići paralelno. Javno savjetovanje na temu nove Županijske razvojne strategije Istarske županije do 2020. godine trajalo je od 16. do 29. veljače 2016. godine bez spomena provođenja postupka strateške procjene utjecaja na okoliš.

Demokraciju prihvatiti u praksi, a ne samo deklarativno

U izradi Županijske razvojne strategije, smatraju "platformaši", ima još propusta. U pripremi Nacrta Strategije potpuno su izostavljeni važni društveni dionici iz medija i civilnoga društva. Drugo, savjetovanje je trajalo samo 14 dana i to bez ijednog javnog predstavljanja, navode u Civilnoj platformi. Tek formalno omogućavanje sudjelovanja javnosti na kraju izrade jednog strateškog dokumenta i to u trajanju od samo 14 dana vrlo je uobičajena forma alibija za uključivanje građana - koje se zapravo ne želi. U pozivnom tekstu za javne konzultacije navodi se i kako je nužna “suradnja u definiranju prioriteta” za pojedina područja strategije. Drugim riječima, o prioritetima područja razvoja «civilno društvo i društveno poduzetništvo» trebalo se raspravljati s predstavnicima samog civilnog društva, no to nije učinjeno, pišu u Platformi. Iz svega navedenog proizlazi da je ostvarivanje “načela partnerstva i participativnosti” koji se višekratno spominju u Nacrtu, tek floskula koja dobro zvuči, forma bez sadržaja i stvarne namjere da se to doista i dogodi. „Pozivamo Istarsku županiju da umjesto na deklarativnoj razini, prihvati demokratska načela i u praksi, da u izradu Nacrta Županijske razvojne strategije uključi i zapostavljene dijelove društva - medije i civilno društvo, da potom osigura smisleno sudjelovanje zainteresirane javnosti u primjerenom roku, te da osigura više javnih izlaganja u istarskim gradovima kako bi priliku za sudjelovanje dobili svi zainteresirani. Tek takvim postupanjem Istarska županija bi pokazala da doista razumije i živi načela participativnosti, transparentnosti i suradnje“, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Dušica Radojčić iz Zelene Istre. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa