Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Labinu

0
Valter Flego, Kolinda Grabar Kitarović i Tulio Demetlika
Valter Flego, Kolinda Grabar Kitarović i Tulio Demetlika

„Labinska republika ostavila je snažan odjek u narodnoj svijesti ostavši navještaj budućeg antifašističkog pokreta u Istri i njezinoj borbi za sjedinejnje s maticom zemljom Hrvatskom. To je baština kojom se ponosimo jer je istarski antifašizam bio u punom smislu riječi narodni pokret, izraz zavičajne i nacionalne svijesti istarskih Hrvata uz koje su svoj doprinos dali i brojni Talijani i pripadnici drugih naroda“, kazala je 2. ožujka Predsjednica Republike Hrvatke Kolinda Grabar Kitarović na Svečanoj akademiji u povodu 95. obljetnice Labinske republike, koja se obilježava pod njenim pokroviteljstvom.

Na svečanost u Lamparni predsjednica Grabar Kitarović doputovala je u pratnji ministra obrane Josipa Buljevića, a dočekali su je gradonačelnik Tulio Demetlika i istarski župan Valter Flego. Publiku su činili predstavnici lokolane samuprave Labinštine, predstavnici stranaka, umjetnici i građani.

Brojni Labinjani željeli razgovarati, rukovati se i slikati s predsjednicom

Predsjedničina popularnost najbolje je došla do izražaja na odlasku: put od Lamparne do automobila koji je na nju čekao ispred Gradske knjižnice trajao je jako dugo jer je masa ljudi željala porazgovarati s njom, stisnuti joj ruku, fotogarfirati se s njom, a djeca napraviti selfie. Nakratko je zastala i da bi odgledala performans „paljenja lomače“, odnosno aktiviranja skulpture pokojnog Krešimira Farkaša, kojega su izveli članovi Labin Art Expressa na čelu s Deanom Zahtilom. 

U svom obraćanju u Lamparni predsjednica je istaknula da prošlost, uz pravilan pristup, može biti nadahnuće za izgradnju bolje budućnosti, ali to pretpostavlja rješavanje nekoliko važnih zadaća: omogućavanje više investicija i brže zapošljavanje, osiguravanje ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske, promicanje prava i osiguravanje nacionalne sigurnosti te provođenje demografske obnove.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Labinu
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Labinu

„Sve resurse i potencijale treba staviti u funkciju razvoja, svaku kunu ili euro investirati u projekte koji će donijeti nova radna mjesta. Drago mi je stoga čuti da se i ova povijesna baština stavlja u funkciju razvoja turizma Labinštine. Projekt obnove istarskih rudnika, na kojemu vam čestitam i čiju sam prezentaciju sa zadovoljstvom sasušala, imat će osim turističkog i edukativno značenje, posebice za našu djecu i mlade. Uvjerena sam da će se u tu svrhu naći sredstva u gradskom, županijskom i državnom proračunu te iskoristiti sredstva europskih fondova. Želim vam puno uspjeha u realizaciji ovoga projekta i veselim se njegovom završetku“, kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Demetlika: Ponosan son ca son Labinjon!

„Podsjetiti da su upravo labinski rudari još daleke 1921. godine prepoznali antifašizam kao pravu vrijednost, veliki je razlog za ponos – ponosan son ca son Labinjon!“, uzviknuo je Tulio Demetlika na početku svog govora.

Napomenuvši da je rudnik bio škola života i škola zajedništva kao načina življenja, u nastavku je rekao: „Da, mi se poštovana predsjednice, dragi uvaženi uzvanici, ponosimo rudarskom ostavštinom, ali duboko smo svjesni odgvornosti za ono što smo naslijedili, za ono što smo dobili rođenjem i pripadnošću ovom kraju. Odgovorni smo ne samo deklarativno cijeniti povijest, ne samo memorijski sačuvati od zaborava vrijednosti koje nam kolaju u žilama, dužni smo graditi i širiti nove rudarske horizonte, dati im novu dodatnu vrijednost. Naslijeđene gene rudara – heroja rada i morala treba oživotvoriti u svakom našem djelovanju. Opustjeli i iscrpljeni rudnici ugljena ovome gradu ponovo se vraćaju kao živo i opipljivo, sveprisutno bogatstvo. Rudnik ponovo postaje pokretač, generator, zamašnjak, osovina i naš centar svijeta. Labinske rudnike ugljena pretvaramo u rudnike kulture. I zato je današnji dan i ova godišnjica Labinske republike posebna za sve nas i potrebna nam je vaša prisutnost i vaša podrška, cijenjena gospođo predsjednice, kao i Vlade Republike Hrvatske jer Labin danas glasno kaže: nastavljamo odlučno i rudarski odvažno graditi naše rudnike!“  

Flego: Fašistički povici Istri su neprihvatljivi

„Gušenjem Labinske republike nije ugašena njezina plemenita poruka, već je ona nit vodilja istarskog čovjeka sve do danas. Upravo zbog toga smo jako osjetljivi kad se mnogi olako odnose  prema tom dijelu naše povijesti, kad se nerijetko svjesno prešućuju neke povijesne činjenice, jednom riječju kada se falsificira povijest“, rekao je župan Flego te dodao da je zato i danas važno sjetiti se da je za slobodu Istre i njezinih stanovnika stradalo tisuće nevinih ljudi, kojima je zajednička ideja antifašizma i jednakih prava na život za svakog pojedinca bila iznad bilo kojeg drugog interesa.

„Činjenica da su se za tu ideju skupa borili Hrvati, Talijani, Slovenci i drugi narodi najbolji je primjer  njezine plemenitosti i veličine ostvarenih ciljeva. To je posebno važno u kontekstu današnjih zbivanja kada, nažalost, svjedočimo izbjegličkoj krizi, koja od Europe traži jedinstvo, a ne podizanje žilet žica. Svjedoci smo i dnevnopolitičkih ideoloških prepucavanja, fašističkih povika i neprimjerenih izjava koje nas vraćaju u mračna razdoblja naše povijesti. Istri je to apsolutno neprihvatljivo i na nama je, stoga, velika odgovornost da nastavimo putem razvoja, mira i tolerancije. Na nama je da branimo vrijednosti koje su trajno ukorijenjene u istarsko tlo: convivenzu, multikulturalnost, multietničnost i antifašizam“, poručio je župan Flego.

Predsjednica s građanima Labina
Predsjednica s građanima Labina

Predsjednicu i uzvanike pozdravili su i Nermin Delagić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Banovići u BiH, pobratima grada Labina te Andrej Žilak, počasni konzul Republike Poljske, koji već dvedestak godina ljetuje u Rapcu.

„Poljska ima oko trideset i osam milijuna stanovnika, a od toga je trideset i osam milijuna prijatelja Hrvatske“, kazao je u specifičnom poljskom smislu za humor i zaradio pljesak. Za govornicu je izašao u odori poljskih rudara, a gradonačelniku Demetliki poklonio je sablju i plaketu.

Podzemni grad gotov na 100. obljetnicu

Projekt obnove rudarske baštine u Labinu prezentirale su Sanja Jerković, predsjednica Udruženja arhitekata Hrvatske i Anamarija Lukšić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Grada Labina, koja na kraju pozvala okupljene na proslavu stote obljetnice Labinske republike, 2. ožujka 2021. godine, koja će biti proslavljena u labinskom rudniku, odnosno podzemnom gradu. 

Himnu i Istarsku svečanu pjesmu izvala je Veronika Pervan, učenica Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana uz pratnju školskog orkestra, koji je potom pod diregentskom palicom profesora Tomislava Novaka izvao skladbu „Detektiv“ Jevgenija Derbenka. Rudarsku himnu izveo je zbor sastavljen od pjevačkih zborova Mimoze i Rašelinke te Klape Labin, koja je nastupila i samostalno izvevši skladbu „Kovari“. Živu labinsku cakavicu predstavila je dijalektalna pjesnikinja Rina Miletić, a istarski melos u suvremenom ruku etno skupina Šćike. (Tekst i foto: Robi Selan)   

Performans Deana Zahtile
Performans Deana Zahtile

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa