Porečani, ugasite svjetlo!

0
I Poreč sudjeluje u akciji „Sat za planet Zemlju“
I Poreč sudjeluje u akciji „Sat za planet Zemlju“

Gašenjem javne rasvjete na gradskoj rivi i Poreč će se 19. ožujka 2016. pridružiti globalnoj volonterskoj akciji „Sat za planet Zemlju“, koju organizira vodeća svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.

S početkom u 20.30 sati, porečka će gradska riva utonuti u mrak kako bi se upozorilo na štetnost klimatskih promjena i na nužnost brige o ekološkom otisku svakog pojedinca.

Ove godine akciji se odazvalo dosad najviše gradova u Hrvatskoj – njih 63, koji će zajedno s više od 7.000 gradova u 178 zemalja ugasiti javnu rasvjetu na gradskim znamenitostima. Ovom prilikom pozivaju se i sugrađani da gašenjem električnih uređaja i rasvjete u svojim domovima daju svoj doprinos ovoj akciji.

Sve je počelo još 2007. godine, kada su je 2,2 milijuna stanovnika i 2.000 korporacija gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu poslalo poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu. Već dvije godine kasnije, „Sat za planet Zemlju“ upisan je u Guinessovu knjigu rekorda kao najveća svjetska volonterska akcija, sa stalnim porastom broja sudionika.

U Hrvatskoj su lani ugašena svjetla u 56 gradova: zagrebačka katedrala, dubrovačke zidine, pulska arena, splitska Dioklecijanova palača tek su neke od znamenitosti koje su pridružene rimskom Koloseumu, slapovima Niagare, Eiffelovom tornju, londonskom Big Benu ili pak Kineskom zidu na popisu svjetskih simbola koji su se "zamračili na jedan sat".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa