Proljeće donijelo olujnu buru i obilnu kišu

0
Snijeg na autocesti Rijeka - Zagreb kod Tunela Vršek (foto: HAK/IstraMet)
Snijeg na autocesti Rijeka - Zagreb kod Tunela Vršek (foto: HAK/IstraMet)

Iako je proljeće nedavno zakucalo na vrata, Istrani su se 23. ožujka probudili u novoj zimi. Niske temperature, pretežno oblačno vrijeme, jak vjetar i kiša u južnoj, sjevernoj i središnjoj Istri podsjetili su mnoge na takozvanu „marčanu buru“.

Uz jak vjetar, temperatura koju osjećamo (tzv. temperatura osjeta ugodnosti) znatno je niža od one stvarne, pa je tako primjerice meteo postaja Fortica u Labinu oko 9.30 sati, prema navodima portala IstraMet, uz realnu temperaturu od pet stupnjeva, pokazivala onu osjetnu od – 5,8  stupnjeva celzija.

U Puli je uz jutarnju temperaturu od 6,4 stupnjeva celzija, ona osjetna bila 2,5 stupnjeva, u Buzetu 9,3, odnosno 3,2, a Pazinu 6,4 i 1,4 stupnjeva. Nešto je drukčije bilo jedino na zapadnoj obali, tj. Poreču i Rovinju gdje je bilo oko 10, odnosno 8 stupnjeva celzija.

Preko Učke bura je dosezala olujne razmjere, s orkanskim udarima, zatvoreni su bili dijelovi autoceste Rijeka  - Zagreb, a najavljena je mogućnost sniježnih padalina u gorskim predjelima.

IstraMet piše da je najjači udar vjetra do 8 sati izmjeren u Rijeci, a iznosio je olujnih 126 km/h. Što se tiče istarskog područja, vrijedi izdvojiti meteorološku postaju kod zapadnog ulaza u tunel Učku i Čepićko polje (79 km/h), Buzet (72 km/h), te Pulu i Fažanu (68 km/h), navodi IstraMet. (K.S.R.)

Jaki naleti vjetra u Labinu
Jaki naleti vjetra u Labinu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa