Miletić: Utakmicu između Hrvatske i Izraela trebalo je prekinuti

0
Početak utakmice u Osijeku (foto: Večernji list)
Početak utakmice u Osijeku (foto: Večernji list)

Predsjednik IDS-a Boris Miletić najoštrije je osudio skandiranje fašističkih pokliča dijela navijača na prijateljskoj utakmici između Hrvatske i Izraela odigranoj 23. ožujka u Osijeku.

Tom prigodom, Miletić je istaknuo da je „zgrožen ovim primitivnom činom koji baca neizbrisivu mrlju na našu nogometnu reprezentaciju, hrvatski nogomet, ali i na reputaciju Hrvatske kao najnovije članice Europske unije.“

- U ime IDS-a osuđujem takvu vrstu primitivizma, koju nitko tko se smatra civiliziranom osobom  neće i ne može tolerirati, kazao je predsjednik IDS-a naglasivši da je porazno što nitko nije reagirao na skandiranje koje se jasno čulo i u izravnom prijenosu na državnoj televiziji.

- Ponovno smo svjedoci apsolutno sramotnog i prijezira zasluženog događaja na koji su izostale bilo kakve reakcije u medijima! Znači li to da ovakve demonstracije gluposti i primitivizma postaju prihvatljive u RH kao demokratskoj državi?“, istaknuo je Miletić kazavši da ne zna je li strašnija pomisao na situaciju gdje jedna tribina već uvježbano izvikuje ustaški  pozdrav „Za dom“, a druga ponosno odgovara „Spremni“ ili sama činjenica kako nema reakcija ni od političara, prisutnih predstavnika državnog vrha ni Hrvatskog nogometnog saveza.

- Ono što ovaj nemili događaj čini još sramotnijim jest činjenica da se skandiralo na utakmici protiv Izraela, naroda koji je najviše propatio od fašističkog terora, i to pred izraelskom veleposlanicom u Hrvatskoj. 

- Nogomet je dugo vremena u nas poprište jadnih parola i netrpeljivosti, svega suprotnog od onog čemu kao civilizirano društvo trebamo težiti, istaknuo je Miletić napomenuvši da je „izostanak reakcije na ovakav govor mržnje i promicanje animoziteta jednako grozno kao i sam taj čin jer time poručujemo da je takvo što prihvatljivo i ne treba se kažnjavati.“

- IDS će uvijek ukazati na opasnost takvih izjava, koje nastoje promijeniti naše današnje dosegnute demokratske vrijednosti. Sve dok se utakmice ne budu prekidale, sve dok se televizijski prijenosi ne budu prekidali, do tada divljaci neće shvatiti poruku, poručio je Miletić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa