Zelena Istra u Puli i Labinu prikuplja potpise protiv Plomina C

0
Građani Pule moći će potpisati razglednice kojima se nadležne poziva da odustanu od Plomina C u utorak i srijedu, 29. i 30. ožujka od 9 do 13 sati
Građani Pule moći će potpisati razglednice kojima se nadležne poziva da odustanu od Plomina C u utorak i srijedu, 29. i 30. ožujka od 9 do 13 sati

Zelena Istra poziva građane Pule i Labina da podrže zahtjev organizacija civilnog društva za trajnim odustajanjem od zdravstveno i okolišno štetnog te ekonomski neisplativog projekta izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C.

Građani Pule moći će potpisati razglednice kojima se nadležne poziva da odustanu od Plomina C u utorak i srijedu, 29. i 30. ožujka od 9 do 13 sati u blizini fontane na gradskoj tržnici u Puli (Nardondi trg). Labinjani će ove razglednice moći potpisati 31. ožujka, od 9 do 15 sati u razgovoru s aktivistima Zelene Istre na ulicama Labina. 

„Frankirane razglednice će nakon potpisivanja biti poslane ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću te predsjedniku Uprave Hrvatske elektroprivrede, javnog poduzeća koje ugljen za potrebe termoelektrana Plomin 1 i 2 uvozi iz zemalja poput Kolumbije.

Zato je jedna od poruka razglednice "Cijena ugljena? Naši životi". Ovom porukom skreće se pozornost na to da je ugljen nevidljivi ubojica koji donosi patnju, bolest i smrt ljudima s obje strane "lanca ugljena" – kako u Kolumbiji, gdje eksploatacija ugljena u pokrajini La Guajira dovodi do kršenja ljudskih prava starosjedilačkih indijanskih i afro-kolumbijskih zajednica, tako i u zemljama poput Hrvatske, gdje se kolumbijski ugljen koristi kao gorivo za termoelektrane“, stoji u priopćenju Zelene Istre.

Razglednice su izradile udruge Zelena Istra, Zelena akcija, Greenpeace i CEE Bankwatch Network.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa