Slovensko društvo Labin proslavilo deseti rođendan

0
Silva Šutar Vujičić pred uzvanicima
Silva Šutar Vujičić pred uzvanicima

Društvo Slovenaca u Labinu proslavilo je 15. travnja svoj deseti rođendan. Na svečanosti u Labinu okupilo se stotinjak članova i gostiju, a nastupio je zbor „Encijan“, koji djeluje u sklopu Slovenskog kulturnog društva „Istra“ iz Pule.

Predsjednica labinskih Slovenaca Silva Šutar Vujičić pozdravila je goste i osvrnula se na aktivnosti društva. Uz izlete u vlastitoj organizaciji, društvo je sudjelovalo u kulturnim aktivnostima Saveza slovenskih društava  u Hrvatskoj te koordinaciju istarskih društava. Predsjednica SKD „Istra“ Danica Avbelj uručila je predsjednici labinskog društva prigodne darove, među kojima je i 30-ak knjiga u izdanju Mohorjeve družbe.

U ime nadležnog slovenskog ministarstva društvu je čestitao te još mnogo takvih obljetnica zaželio Rudi Merljak. Spomenuo je pritom da je labinsko društvo drugo najstarije u ovom dijelu Istre, odmah nakon pulskog. Pročitana je i čestitka Darka Šonca, predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj.

Prvi predsjednik društva i jedan od osnivača Kristian Stepčić Reisman rekao je da ga veseli što već deset godina društvo uspješno djeluje te da, bez umanjivanja ičije zasluge, to treba zahvaliti uglavnom predsjednici Silvi Šutar Vujičić, državi Sloveniji te entuzijazmu članova.

O vezama Labina i Slovenije govorila je i zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan, spomenuvši razmjene rudarskih četa i zajedničke vježbe labinskog i idrijskog rudnika. Suradnja se danas odvija uglavnom kroz bratimljenje s Idrijom te zajedničke prijave na EU projekte.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa