Djeca ostala bez obećanih Brijuna: Mali humanitarci uzalud sudjelovali u ekološkoj akciji

0
Nacionalni park Brijuni
Nacionalni park Brijuni

Predškolske i školske ustanove Primorsko-goranske županije proteklih su se mjeseci aktivno uključile u ekološku i humanitarnu akciju prikupljanja plastičnih čepova, a kao nagrada za trud predškolaca i školaraca trebao je uslijediti besplatan izlet na Brijune, piše Novi list.

Naime, Nacionalni park Brijuni pokrenuo je humanitarnu kampanju »Plastičnim čepovima do skupih lijekova« čija se višestruka vrijednost očituje u zaštiti prirode pravilnim zbrinjavanjem čepova, koji na taj način nisu završili u okolišu, ali i u pomoći Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske koja će za njih dobiti novac za kupnju skupih lijekova, kao i veselju onih koji su sakupljali čepove jer će za svoj trud biti nagrađeni besplatnim ulazom u NP Brijuni. Kilogram prikupljenih čepova značilo je osvajanje dviju besplatnih ulaznica, no ono što sudionici akcije nisu znali, jest da će te ulaznice moći iskoristiti samo u poslijepodnevnim satima, što ih je neugodno iznenadilo.

Neprihvatljiv termin

Za predškolske ustanove izlet koji počinje tek u 16.45 sati teško je prihvatljiv jer, kako ističe ravnateljica kastavskog vrtića Vladimir Nazor, Helena Ninković Budimlija, za djecu to znači povratak kući u kasnim noćnim satima.

– Prikupili smo 40 kilograma čepova i o vlastitom trošku odvezli u Medulin. Kada smo dobili povratnu informaciju da se izlet može realizirati isključivo u poslijepodnevnom terminu ostali smo razočarani.

Ne možemo dopustiti da se s malom djecom kući vraćamo tako kasno. Žao nam je da nas nitko nije upozorio da će termin izleta biti striktno određen te da se vrtićima neće izaći u susret. Nama je inače izlet na Brijune nedostupan, jer je preskup za roditelje. Ne radi se samo o plaćanju ulaznice, već i o prijevozu i ručku. Ovo je bila šansa da djeca za mali novac odu na izlet na Brijune. Znamo da će neki vrtići ipak, bez obzira na termin izleta, iskoristiti dobivene ulaznice, ali mi smo odustali. Znamo da je akcija bila humanitarna i drago nam je zbog toga, ali ipak smo računali na taj izlet, kaže ravnateljica.

U NP Brijuni ne vide pak ništa sporno u terminu izleta koji je, tvrde, za sve sudionike bez obzira na dob jednak. Navodeći kako je NP Brijuni kroz akciju dodijelio čak 21.586 ulaznica, viša stručna savjetnica za promidžbu i odnose s javnošću NP Brijuni Vesna Danko Klunić kaže kako se Nacionalni park pridružio akciji prikupljana čepova uz najbolju namjeru i voljom da pomogne oboljelima od leukemije i limfoma Hrvatske, te ujedno da pridonese očuvanju prirode i okoliša.

Neiskorištene ulaznice

– Ugodno smo iznenađeni velikim odazivom, te u želji da udovoljimo svim sudionicima akcije, osigurani su jednaki uvjeti posjećivanja parka, svakodnevno tijekom cjelokupnog razdoblja akcije, a to je termin u 16.45 sati. Uvjeti korištenja nagradnih karata nisu promijenjeni. I dalje postoji mogućnost odabira termina posjeta u jednom od ukupno 143 dana, od 9. travnja do 30. lipnja, pa kasnije od 1. rujna do 31. listopada, kaže Danko Klunić.

Više od 21 tisuće dodijeljenih ulaznica ne znači da će sve biti iskorištene, jer Dječji vrtić Vladimir Nazor već je donio odluku kako svojih 80 ulaznica neće iskoristiti. Alternativa je, kaže ravnateljica, podijeliti ulaznice roditeljima, no to još s NP Brijuni nije dogovoreno, piše Novi list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa