Kršanski Festival samonikog bilja postao prava tradicija

0
Danijel Dosković i Andrej Butković
Danijel Dosković i Andrej Butković

Svaka manifestacija kada je netko pokrene teži da postane tradicionalna, a to znači da datum njenog održavanja u mislima mnogih postane označen crvenom bojom kako ne bi zažalili što je nisu posjetili. Festival samoniklog bilja kojega TZ Općine Kršan organizira posljednjeg vikenda u travnju ove je, sedme godine održavanja, prema svim pokazateljima potvrdio status fešte koja se ne propušta. 

„Jako smo zadovoljni odazivom izlagača i posjetitelja. Tražilo se mjesto više za štand jer su nam se prošlogodišnji izlagači vratili, a javljaju se novi, što znači da su čuli dobre reference. Posjetitelji odlaze s punim vrećicama; koliko primjećujem najveći interes vlada za kozmetiku i čajeve, a uz to gosti vole i pojesti nešto na bazi samonikolg bilja. U subotu nas je kiša omela u pokaznom branju, ali zato je bilo zabavno pod šatorom gdje je TZ Grada Metkovića pripremila njihov specijalitet, brodet od jegulja i žaba. Manifesticiju je otvorio ministar turizma Anton Kliman. Bio je oduševljen njenom organizacijom i izgledom i rekao je da će se opet vratiti“, kazala nam je Ariana Brnetić, direktorica TZ Općine Kršan, kojaje tu dužnost nedavno preuzela od Patricije Zanketić.

Zanketić je pokrenula i bila arhitekticom Festivala, a kao četiri stupa na kojemu on počiva možemo istaknuti poznavatelja samoniklog bilja Bruna Fadela, Kršanca nastanjenog u Labinu, zatim Elzu Lipnik iz Vozilića, kuharicu koja je kreirala temeljni meni na bazi starinskih recepata sa samoniklim biljem, Gljivarsko društvo „Martinčica“ Labin, koje osim gljiva promovira samoniklo jestivo bilje u u obliku raznih namaza te Franko Zgrablić iz Sv. Petra u šumi, vjerojatno najpoznatiji istarski travar koji na Festivalu vodi pokazne radionice branja.

„Ovdje imamo izloženo oko 250 biljaka podijeljenih na začinsko, ljekovito, jestivo i otrovno bilje. Nastojim da svake godine izložim nešto novo, pa sam ovaj put donio kineski pelin, biljku koja ima svojstvo da uništava zloćudne stanica, a istovremeno ne oštećuje one dobre“, kazao nam Fadel.

Na štandu Elze Lipnik moglo se naručiti fuže, pljukance, njoke, raviole i fritaju sa šparugama te domaći kruh sa šparugama,  zatim ječam s koromačom, pohanu bazgu s maslačkom i tratinčicama i salatu od rikule, medvjeđeg luka i endivije. Budući kuhari i njihovi mentori iz Srednje škole Mate Blažine Labin potrudili su se biti kreativni, pa su među ostalim ponudili  jastučiće od tijesta punjenog vrganjima, šampinjonima, šparogama i koprivom s dresingom jogurta, skute, maskarponea i medvjeđeg luka te fritaju sa šparogama, koprivom, maslačkom i pancetom.

U raskoši ostale gastro ponude za oko nam je zapela ona na štandu OPG Blondi iz Svetvinčenta, koju su kreirali mladi kuhari Danijel Dosković i Andrej Butković:  jačmik sa šalšom i mladom kapulom, namaz od svježeg sira i trpuca, namaz od slanca s jogurtom, salata sa slatkom trukinjom i feta sirom, fritaja sa šprogama, fuži s pestom đenoveze, palenta sa začinskim biljem i maneštru s žitaricama i začinskim travama. Uz to nije nedostajalo ponude kobasica i salama, konzervirane ribe, sira, meda te proizvoda od voća i povrća.

Kršanski Festival samoniklog bilja poseban je po raznolikosti svoje ponude: na njemu svatko nađe nešto što ga zanima, uvijek se može naučiti nešto novo i nitko ne može ostati gladan. On je mjesto srdačnog susreta izlagača i posjetitelja i zato mu se i jedni i drugi vraćaju. (Tekst i foto: Robi Selan)

Helena Funčić i Ariana Brnetić, voditeljica programa festivala i direktorica TZ Općine Kršan
Helena Funčić i Ariana Brnetić, voditeljica programa festivala i direktorica TZ Općine Kršan
Bruno Fadel
Bruno Fadel
Elza Lipnik i njena ekipa
Elza Lipnik i njena ekipa

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa