Istarski kralj kupusa Dean Matić u pohodu na Europu
Iako u Hrvatskoj obiteljska poljoprivredna gospodarstva specijalizirana za proizvodnju, uzgoj i preradu povrća nisu rijetkost, malo je OPG-ova koji se mogu pohvaliti četrdesetogodišnjom tradicijom uspješnog poslovanja poput pazinskog Ciburiproducta, piše 1. svibnja u svom internetskom izdanju Poslovni dnevnik.
Do statusa najvećeg proizvođača kupusa u regiji došli su fokusiranjem na jedan proizvod kao ključni dio asortimana i sustavnim ulaganju u proizvodnju. Zapošljavaju devet radnika, a tijekom berbe voća i povrća sezonski zapošljavaju, svake godine sve više.
"Sustavno ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju. Traktor, frezu, kombajn za vađenje krumpira i luka te pogona za preradu, što podrazumijeva liniju za pakiranje, stroj za vakuumiranje i trake za prijenos kupusa u bazene, kao i izgradnja novog proizvodnog pogona tajna su rasta naše godišnje proizvodnja od između 10 i 15 posto", pojasnio je vlasnik Ciburiproducta, Dean Matić.
Korisnici su i državnih poticaja te su im u opremanju objekta za preradu i kiseljenje kupusa pomogla sredstva Ministarstva poljoprivrede za kapitalna ulaganja. Matić kaže da je Ciburiproduct sada spreman i za sljedeći korak, natječaj Europske Unije za modernizaciju proizvodnje, kako bi se što je više moguće približili europskim standardima, piše Poslovni dnevnik.
Ciburiproduct se na vrijeme prilagodio novim uvjetima te svoje proizvode danas na tržište plasiraju upravo putem distribucijske mreže nacionalnih veleprodajnih kuća i trgovačkih lanaca, a istovremeno izvoze i na austrijska, slovenska te talijanska tržišta, piše jedini hrvatski poslovni dnevnik.