Kliman: Istra je politički devastirana, vlada monokultura IDS-a i SDP-a

0
Anton Kliman: Pod geslom "za dom spremni" Istra nikad ne bi ostala u Hrvatskoj
Anton Kliman: Pod geslom "za dom spremni" Istra nikad ne bi ostala u Hrvatskoj

„HDZ svakako mora promijeniti stranačku paradigmu kada je riječ o Istri. Mi moramo biti opcija za bolji život građana Istre i Hrvatske“, izjavio je ministar turizma Anton Kliman za Večernji list od 2. svibnja. Jedini istarski ministar u Oreškovićevoj vladi i vodeći član istarskog HDZ govorio je o politici, Istri i IDS-u te naglasio da, bez obzira na premoć IDS-a, na Poluotoku definitivno postoji mogućnost da i netko drugi preuzme vlast.

O dugovječnosti IDS-a u izvršnim funkcijama istarskih općina i gradova, rekao je da je ta stranka „imala viziju koju treba uvažavati kao političku realnost u Istri“, ali da to ne znači da su „IDS i HDZ krvni neprijatelji, već konkurenti na političkoj sceni“. „Definirali smo mnoge stvari koje su zajedničke IDS-u i HDZ-u kada je riječ o razvoju Istre, pogotovo u infrastrukturi“, kazao je Kliman, dodavši da s IDS-om nikad neće imati političku koaliciju, jer su ideološka stajališta na različitim stranama, ali ne vidi razloga da ne surađuju oko projekata.

O svojim prijateljskim vezama s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom Kliman je rekao da ga zna iz vremena dok je kao mladić bio aktivan u Katoličkom zboru „Mi“, te da je „uvjereni antifašist, antinacist i antikomunist“. „Kad je riječ o Istri, HDZ je u prošlosti imao personalnih propusta, što je dovelo do niske razine podrške HDZ-a u Istri. To znači da su na listi za Sabor bili ljudi koji, osim u nekoj delegaciji, nisu nogom kročili u Istru. To se više neće događati,“ rekao je za Večernji list.

Po Klimanovu mišljenju, Istra je „politički devastirana, vlada gotovo politička monokultura IDS-a i SDP-a, zbog čega treba primjeniti konzervativni pristup“, jer, bez obzira na to “koliko je Istra liberalna kad se gleda izvana, ona je iznutra jako konzervativna.“ Politika uzvika „za dom spremni“, kako je rekao, „nije politika HDZ-a“, i pod tim geslom „Istra nikad ne bi ostala u Hrvatskoj“.

Ministar turizma osvrnuo se i na svoj obiteljski život, rekavši da mu je baka iz loze biskupa Bože Milanovića, koji je na Pariškim pregovorima poslije Drugog svjetskog rata sudjelovao u određivanju granica u Istri, te da je stoga oduvijek bio blizak desnom centru i narodnjaštvu. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa