Istria home, istarska agencija za plasman kuća za odmor i privatnog smještaja otvorila ured u Labinu

0
Jasmin Šabić i Tamara Šolaja Hrvatin, referent za ugovaranje na području Labinštine
Jasmin Šabić i Tamara Šolaja Hrvatin, referent za ugovaranje na području Labinštine

U Labinu je nedavno u ulici Zelenice otvorena poslovnica turističke agencije Istria home d.o.o. iz Poreča, koja nudi smještaj u apartmanima, kućama za odmor i vilama s bazenom u Istri. Istria home je jedna od najbrže rastućih istarskih agencija u segmentu kuća za odmor te danas u svojoj ponudi ima preko 200 odabranih smještajnih jedinica od čega 75% čine kuće za odmor. Povodom otvaranja poslovne jedinice Labin, razgovarali smo s većinskim vlasnikom i osnivačem tvrtke Jasminom Šabićem. Njegovo ime u turističkoj djelatnosti nije nepoznanica pa će ga se mnogi Labinjani, osobito oni vezani za turizam, sjetiti kao direktora I.D. Riva toursa, agencije koja je i začetnik posla s kućama za odmor u Istri.

* Od kada ste u ovom poslu i kako je tekla vaša poslovna karijera?
- U ovome sam poslu od 1999. godine kada je agencija I.D. Riva tours pod vodstvom karizmatičnog direktora i mog dugogodišnjeg mentora Selimira Ognjenovića dovela na njemačko i europsko tržište prvih šest kuća za odmor u Istri - renoviranih starih istarskih kuća i štalica. U razdoblju od 1999. do 2008. godine bio sam direktor I.D. Riva toursa u Hrvatskoj, agencije koja je tijekom prvih pet godina moga rada bila vodeća agencija u ovom segmentu turističke ponude. Vjerujem da će se puno Labinjana sjetiti i proljetnih i jesenskih biciklijada sa stotinama učesnika, uglavnom iz Bavarske, čime smo godinama otvarali i zatvarali turističku sezonu. Po odlasku iz I.D. Rive radio sam u različitim turističkim tvrtkama te sam svoje stečeno znanje i iskustvo primijenio u razvoju agencije Istria home, koju sam osnovao zajedno sa dvojicom prijatelja, IT stručnjaka.

* Istria home je već relativno poznata internet turistička agencija specijalizirana za plasman kvalitetnih kuća za odmor i apartmana u privatnom smještaju s područja Istre. U odnosu na proteklu godinu bilježite rast prodaje od preko 65%. Recite nam malo više o samoj firmi?
- Tvrtka je u hrvatskom vlasništvu, osnovana je 2012. godine sa sjedištem u Poreču te danas zapošljava sedam djelatnika. U 2015. godini smo u Istru doveli 7.500 gostiju koji su boravili prosječno 10,4 dana. Naši su djelatnici svi odreda mladi, visoko obrazovani i visoko motivirani turistički radnici koji su početno iskustvo stjecali u vodećim istarskim hotelskim kućama i agencijama. Vrsni su poznavatelji stranih jezika i uvijek su na usluzi našim iznajmljivačima i gostima.

* Aktualna tržišna pozicija tvrtke Istria home je na zavidnom nivou, jedna je od najbrže rastućih istarskih agencija u segmentu kuća za odmor. Kako su objekti koncentrirani u Istri?
- Obzirom da je sjedište tvrtke u Poreču ne iznenađuje da je najveća koncentracija objekata iz naše ponude smještena u radijusu od 35 km oko Poreča, no prisutni smo na području cijele Istre: na području Sjeverozapadne Istre, u središnjoj Istri, u južnoj Istri, te na Labinštini s trenutno 10 objekata.

* Primijetili smo i jednu zanimljivost na vašoj internet stranici, koja je pored engleskog i njemačkog, prevedena i na nizozemski jezik. Znamo da vaši gosti najvećim dijelom dolaze iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Belgije i skandinavskih zemalja. Koji postotak vaših gostiju čine gosti iz Nizozemske i Belgije?
- Da, s ponosom bi željeli istaknuti da gosti iz Nizozemske i Belgije čine više od 35% gostiju Istria home u kućama za odmor te da preferiraju kuće više razine opremljenosti i osobnosti. Obzirom na značajan porast gostiju sa nizozemskog govornog područja, internet stranica Istria home je 2015. prevedena i na nizozemski jezik te je komunikacija s nizozemskim gostima u procesu rezervacije na njihovom jeziku.

* Prisutni ste na području Labinštine već nekoliko godina, a sada ste se odlučili i na otvaranje ureda. Iz kojeg razloga?
- U ovom trenutku objekti iz naše ponude s područja Labinštine ostvaruju iznadprosječne rezultate popunjenosti te od svojih gostiju dobivaju izuzetno visoke ocjene i pozitivne komentare što sve govori o kvaliteti smještaja i ljubaznosti domaćina, međutim, konstantni upiti iznajmljivača s Labinštine za suradnjom s nama su nas uvjerili da je kvalitetno odrađivanje posla na ovom području moguće jedino uz postojanje ureda kojem bi se potencijalni iznajmljivači svakodnevno mogli obratiti. Naime, uvjereni smo da je odnos sa iznajmljivačem puno više od puke prodaje kapaciteta i moguće ga je graditi isključivo osobnom prisutnošću i mogućnošću svakodnevnog osobnog kontakta.
Ponuda kvalitetnih kuća za odmor na Labinštini proživljava svoj procvat i iznajmljivači traže pouzdanog partnera te im se Istria home nudi kao domaća, istarska agencija koja će sa svojim provjerenim pristupom - vrhunskom prezentacijom objekta, vrlo dobrim plasmanom te visokom brigom za iznajmljivača i njegove potrebe opravdati povjerenje iznajmljivača i naših gostiju.

* Da li Istria home kreditira izgradnju bazena ili kuća?
- Danas gotovo nijedna agencija ne kreditira sama izgradnju bazena ili kuće, pa tako ni mi. Naravno, našim postojećim i potencijalnim iznajmljivačima bez ikakve obaveze izrađujemo procjene prihoda/pisma namjere koja su rado prihvaćena kao relevantna dokumentacija u brojnim bankama, posebno u Istarskoj kreditnoj banci, domaćoj istarskoj banci u kojoj su većem broju naših iznajmljivača odobrene kreditne linije za turističku izgradnju, kako bazena tako i cijelih objekata.

* Traži li Istria home ekskluzivitet plasmana?
- Istria home od iznajmljivača ne traži ekskluzivitet plasmana te iznajmljivači mogu, pod određenim uvjetima, plasirati svoj objekt i kroz druge kanale prodaje.

* Kakva su Vaša očekivanja u pogledu razvoja vašeg poslovanja na Labinštini?
- U Istria homeu od samog početka poslovanja veliku pažnju pridajemo kvalitetnom odabiru objekata iz naše ponude pri čemu vodimo računa o bitnim kriterijima poput nivoa uređenosti, mikro lokacija samog objekta, uređenost okoliša unutar i izvan okućnice te ljubaznost i gostoljubivost domaćina. S ovakvim pristupom nije za očekivati da će broj ugovorenih objekata na Labinštini u 2016. godini rasti velikom brzinom. S druge strane, uvjereni smo da će oni objekti koji s nama sklope ugovor imati vrlo dobru turističku sezonu te će, na jednak način kako je to već na širem području Poreča, naši zadovoljni iznajmljivači predstavljati temelj za pojačani rast broja ugovorenih objekata u godinama koje dolaze.
Otvaranje ureda u Labinu u Istria homeu gledamo kao ulog u budućnost područja u kojem vidimo iznimno veliki potencijal, a prave poslovne rezultate očekujemo u 2017. godini. (Razgovarala: Eleonora Vlačić)

Istria home d.o.o.  –  poslovna jedinica Labin
Zelenice 11, HR-52220 Labin
Mob. +385 91 622 8447
Tel.    +385 52 255 768
Mail: tamara@istria-home.com
Web: www.istria-home.com

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa