Grabar-Kitarović protiv smanjenja broja županija

0
Hrvatski župani u Uredu predsjednice
Hrvatski župani u Uredu predsjednice

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se na Pantovčaku sa svim hrvatskim županima te pružila punu političku potporu opstanku za sve županije. Predsjednica smatra da je ovakav regionalni ustroj s 21 županijom, koji je uveo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman - dobar sustav i odražava potrebe ljudi na terenu.

Smanjivanje broja županija, rekla je, destabiliziralo bi državu i dovelo do nedostatka regionalnog razvoja. "Funkcije bi se 'okrupnile' a dužnosti slile u velike centre", dodala je te poručila kako županijama treba pomoći decentralizacijom financija. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović nije bila na sastanku.

Podsjetimo, ukidanje, odnosno spajanje županija dobilo je najveću osudu u Istri, a župan Valter Flego, koji je ujedno i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija, izjavio je svojedobno da „regije postoje i one se moraju prepoznati, imaju svoja imena, svoju povijest, kulturu, govore, običaje, ali se njihove granice ne mogu povlačiti ravnalom, kako to predlažu neki političari i znanstvenici.“

„Današnja kriza u Hrvatskoj je dobrim dijelom produkt njezine centralizacije, a za njezino prevladavanje potrebno je spuštanje inicijativa i ovlasti na nižu razinu, ujedno bližu građanima. Državnoj razini bi se, pak, ostavila zakonodavna i nadzorna funkcija“, rekao je Flego u siječnju na sastanku Hrvatske zajednice županija. (K.S.R.)

Flego: Hrvatskoj trebaju jake regije koje će biti nositelji gospodarskog razvoja

Župan Flego sastanak u Uredu predsjednice je ocijenio konstruktivnim te je izrazio zadovoljstvo što je postignut konsenzus svih sudionika po pitanju nužnosti decentralizacije, kako one funkcionalne, tako i fiskalne.

„Poželjno bi bilo u što je moguće većoj mjeri poštivati princip supsidijarnosti, odnosno stvari rješavati na najnižoj razini vlasti na kojoj ih je moguće riješiti. Naravno, to znači davanje ovlasti, ali i spuštanje financijskih sredstava za njihovo efikasno obavljanje“, izjavio je istarski župan nakon završetka sastanka.

Nadalje, župan smatra kako je današnja kriza u Hrvatskoj dobrim dijelom produkt njezine centralizacije, a kako Europska iskustva pokazuju da su upravo snažne regije idealna razina vlasti za provođenje većine najvažnijih javnih politika.

„Hrvatskoj trebaju jake regije koje će biti nositelji gospodarskog razvoja. Zagovaramo decentralizaciju jer smatramo da jedino spuštanjem ovlasti i sredstava na nižu i bližu razinu građanima, možemo očekivati brži ekonomski rast i bolji životni standard sviju. Upravo se na toj razini, transparentnije i racionalnije troše novci“, rekao je istarski župan dodavši kako su se županije pokazale djelotvornijima od države u do sada prepuštenim im ovlastima.

„Dok god 9 od 10 kuna završava u državnom proračunu, a ona preostala kuna se raspoređuje u sve proračune regionalnih i lokalnih jedinica, mi ne možemo i nećemo biti zadovoljni!“, zaključio je župan Flego posjetivši kako 5% prihoda državnog proračuna dolazi iz Istarske županije, dok županijski proračun čini tek 0,037% onog državnog.

Župan Flego se, također, osvrnuo na potrebu decentralizacije europskih sredstava po uzoru na Poljsku, najuspješniju državu članicu u povlačenju sredstava iz EU fondova.

„Zagovaramo Poljski model gdje 50% sredstava iz EU fondova ide državi, a 50% regijama, koje onda same odabiru projekte i odgovaraju za njih. Poljska je još prije ulaska u Uniju provela decentralizirani model i reformu, zbog čega su sada proračuni tamošnjih regija stabilni i mogu pratiti projekte, a županije imaju znatno veće ovlasti“, poručio je istarski župan i dodao:

„Regije najbolje znaju potrebe na svojem području pa tako i kad su u pitanju EU projekti zato i tražimo veće ovlasti i sredstva kako bi, sukladno prioritetima, kandidirali one projekte koji će prvenstveno doprinijeti gospodarskom zamahu i otvaranju novih radnih mjesta“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa