Tribina o slapu Sopot: Brane zaustaviti preko Prostornog plana Županije

0
Slijeva Goran Petrović, Vanja Rački, Denis Tulić, Igor Licul i Ivan Mijandrušić
Slijeva Goran Petrović, Vanja Rački, Denis Tulić, Igor Licul i Ivan Mijandrušić

Bilo je to u skladu s onom „jedni u kope, drugi u špade“, na tribini koju je protiv gradnje brana Hrvatskih voda 6. svibnja u pićanskom Cenkiju organizirala Građanska inicijativa Zaštitimo slap Sopot. Pred nekih 30-ak okupljenih, predstavnici Inicijative, kao i općina Pićan i Gračišće iskazivali su odlučno protivljenje branama na lokacijama Grobnik, Pedrovica i Sopot, dok je brojna ekipa Hrvatskih voda ukazivala stručnu utemeljenost i ekonomsku isplativost lokacija, ali i zakonsku proceduru, prema kojoj se brane neće graditi ukoliko Istarska županija to ne predvidi Prostornim planom.

U nekoliko se navrata tijekom tribine ukazalo na odgovornost Županije, no njeni se predstavnici, rečeno je na skupu, unatoč pozivu nisu odazvali. Uvodni ton raspravi dala je predstavnica Inicijative Tina Širol, naglasivši da neće pristati na odštete, da sa svoje zemlje ne idu, te da ju namjeravaju i dalje obrađivati i prenositi s koljena na koljeno. Slap Sopot je, po njenim riječima, jedno od rijetkih mjesta gdje se ne naplaćuju ulaznice i gdje se ne okreće sve oko novca, poplava u tom dijelu Istre nema, pa je čudan toliki interes za te brane, naročito u kontekstu poplava u Slavoniji.Prisutnima je prikazana i emotivna video prezentacija lokacija brana, odnosno retencija za navodnjavanje te je prikazano što bi se sve trebalo naći pod vodom.

Pozvavši na solidarnost, Vanja Rački, v.d. direktor Hrvatskih voda – VGO Rijeka naglasio je da se sam slap Sopot po njihovom rješenju ne dira te da je poanta projekta između ostalog zaštita doline Raše, ne samo plodnog zemljišta nego i izvorišta vode. Detalje oko procedure pojasnio je Goran Petrović, projektni inžinjer Hrvatskih voda, koji je rekao da je u ovoj fazi sve na razini idejnog rješenja i ukoliko ga Županija ne prihvati kroz svoj Prostorni plan, onda se brane neće graditi. „Imate dvije mogućnosti da spriječite gradnju, najprije kroz primjedbe na Prostorni plan, onda procjenu utjecaja zahvata na okoliš“, rekao je Petrović te dodao da su Hrvatske vode korektno odradile posao na način da su odredile sa stručnog stanovišta najpovoljnije lokacije.

Tina Širol
Tina Širol

Također je dodao da odluka o projektu navodnjavanja Čepićkog polja nije u nadležnosti Hrvatskih voda već Županije te da su oni o svojim lokacijama još 2013. obavijestili Županiju, no nikad nisu dobili povratnu informaciju o njihovoj (ne)prihvatljivosti. Silvan Juran, predsjednik Općinskog vijeća Pićna naglasio je da je Općina dvaput odbila lokacije u postupku usuglašavanja sa Županijom te dodao da dok su oni na čelu Općine i dalje će odbijati.

Prisutni su potom negodovali zbog toga što od 2013. netko  u Županiji nešto planira, bez da itko od ljudi na terenu nešto o tome zna. Potom se za riječ javio Denis Tulić iz HV-a Rijeka koji je naglasio da je vrijeme sve nepredvidljivije, kao i padavine, koji skaču iz ekstrema u ekstrem, te da postojeći kanali to ne mogu podnijeti. U slučaju južnog vjetra, rekao je, more vraća vodu nazad u kanale, i već je par puta situacija u dolini Raše bila na rubu katastrofe.

Pojasnio je da je pitanje razvoja poljoprivrede u Raši, kao i novca EU fondova i mogućih velikih investicija povezano sa sposobnošću Hrvatskih voda da zaštiti taj teren, a voda se mora zaustaviti tamo gdje je to najjednostavnije.

Dio prisutnih u publici negodovao je zbog „žrtvovanja Pićna zbog doline Raše“, a neki su to tumačili kao pogodovanje stranim interesima, ali i bratu visokopozicioniranog IDS-ovca koji se želi baviti poljoprivredom u Raši. Prema Hrvatskim vodama izrazito je kritičan bio i načelnik Gračišća Ivan Mijandrušić koji je naglasio da kad on dolazi u tuđe dvorište kaže bar dobar dan, ali to za HV očito ne vrijedi čak ni kad pristupaju jednom, kako je rekao, „daru prirode“ kao što je Sopot.

„Kad ti njih trebaš, da nešto očiste i urede – odgovor je 'ne može' ili 'rade se projekti'. A kad njima nešto treba, onda se odjednom sve može i mora,“ rekao je Mijandrušić, navevši izrazito neugodna iskustva s Vitomirom Skandulom iz labinskih Hrvatskih voda i Darkom Višnjićem iz VGO Rijeka. Iako je bilo sudionika tribine koji su smatrali da će  se ionako sve dogovoriti mimo njih, na višim razinama i opravdavati većim interesima, Juran je naglasio da će Općina Pićan stajati uz svoje mještane, kao i u slučaju Rockwoola te da bi se trebalo prestati „sve gurati u Pićan“. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa