Na grbu istarskog biskupa simbol – Tomislavgrada!

0
Mons. Dražen Kutleša
Mons. Dražen Kutleša

Biskup porečko-pulski Dražen Kutleša nema, kao što bi možda netko pomislio, na svom grbu simbole Pule, Poreča ili Istre, već simbol Tomislavgrada, grada iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Za ovu je čudnovatu činjenicu zaslužan slučaj Dajla, tj. naprasni odlazak prijašnjeg biskupa Ivana Milovana, rođenog u Režancima kraj Svetvinčenta te postavljanje Dražena Kutleše iz BiH na temelju odluke pape Benedikta XVI. o tzv. biskupu koadjutoru.

Naime, po katoličkoj tradiciji svaki biskup ima svoj grb, a na njima se, osim vlastitih vrednota i načela, prikazuje i poneki detalj iz obiteljske povijesti. Kutleša je, za razliku od Istranina Milovana, rođen u Tomislavgradu u BiH, mjestu krunidbe hrvatskih kraljeva, pa je nakon dolaska u Istru baštinio i nepodudaranje geografskih i heraldičkih zakonitosti. Kruna na Kutlešinu grbu, pojašnjavaju na službenim stranicama Porečke i pulske biskupije, podsjeća na Tomislavgrad i krunidbe nekadašnjih hrvatskih kraljeva, plava polja simboliziraju nepokvarenost nebeskog svoda a zvijezda Djevicu Mariju.

„U središnjem polju se nalazi lađa s hrvatskim obilježjima koja stoji na burnim valovima. Lađa simbolizira Crkvu koja se nalazi u burnim vremenima a kojom upravlja Isus Krist. Kristov monogram (XP: grčka slova hi i ro, prva slova Kristova imena Hristos) ističe se ponajprije na jedru lađe da bi naznačilo središnje mjesto Krista u Crkvi koju vodi i kojom upravlja u burnim povijesnim vremenima“, pojašnjavaju u Biskupiji.

Grb biskupa porečko-pulskog Dražena Kutleše
Grb biskupa porečko-pulskog Dražena Kutleše

Inače, biskupski grb mons. Dražena Kutleše izradio je dr. Renato Poletti  iz Rima. Ujedno je priredio heraldički opis grba i tumačenje biskupskoga gesla, koje u Kutlešinu slučaju glasi „U tebe se gospodine uzdam“.

„Riječi biskupskoga gesla mons. Kutleše uzete su iz Psalma 31. U svojoj suočenosti sa zadaćama i pogiblima života, čovjek mora imati oslonce na koje može računati, utočište u koje će se skloniti, da ga ne umrtvi tjeskoba, već da ustraje unatoč kušnjama nadajući se da će postići cilj. To utočište je Gospodin koji upravlja povijesnim događanjima u kojima se nalazi njegova Lađa kojom sigurno upravlja prema njezinom cilju“, pojašnjavaju.

„Usto, isto geslo je izabrao i mučenik blaženi kard. Alojzije Stepinac, kojeg novi biskup na poseban način štuje i utječe mu se u svojim molitvama“, navode u biskupiji, ne spominjući da se o njegovoj povijesnoj ulozi ipak mišljenja prilično spore.

Grb umirovljenog biskupa Ivana Milovana više nije javno dostupan, a geslo mu je „Graditi u miru“ („Aedificare in caritate“). Vjerojatno je biskup mislio na duhovnu gradnju, ali lišenog simbolike nijedna ga se građevinska tvrtka ne bi posramila. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa