Albert Faggian nestao s medijske scene Istre

0
Albert Faggian (foto: Regional Express)
Albert Faggian (foto: Regional Express)

Današnji Glas Istre osvanuo je s jednom zanimljivom novošću, koja se – simptomatično - nije našla na naslovnici nego pred kraj lista. Iz impressuma je iščezlo ime Alberta Faggiana, pulskog poduzetnika koji je jedini istarski dnevnik preuzeo 2010. godine. Time je potvrđeno ono što je i on sam osobno najavio – da se u potpunosti povlači s medijske scene Istre.

Novi je član uprave Glasa Istre ujedno i prvi čovjek Novog lista - Zadranin Neven Klarin. U sudskom registru Faggian je još uvijek član uprave, uz izvršnog direktora Slavena Žmaka, no poznato je da takvim evidencijama treba neko vrijeme da se ažuriraju. Svoju je TV Istru Faggian novoj ekipi predao još i ranije, a Glas Istre trebao bi u paketu s Novim listom otići u ruke novoj tvrtki u vlasništvu češko-slovačkog fonda J&T. Ona doduše, pod svojim najavljenim imenom - Joj Media - još nije uvedena hrvatski sudski registar, no iščeznuće medijskog mogula Faggiana s istarske scene iziskuje mali podsjetnik.

Dolazak Alberta Faggiana u Glas Istre obilježile su brojne kontroverze. Prva je bila svojevrsno oktroiranje Ranka Borovečkog za glavnog urednika, čime je prekinuta tradicija duga više desetljeća da se glavni urednici biraju iz redova novinara koji su u tom listu od početka karijere. Uslijedilo je rezanje plaća i prava iz kolektivnog ugovora, što je kulminiralo jednotjednim štrajkom, a sve je doseglo vrhunac u nekoliko serija otkaza i neprodužavanja ugovora, što je okončano 2014. godine.

Faggianovo razdoblje obilježili su i sukobi dijela uredništva s novinarima oko pojedinih tekstova i naslova (čega doduše nije ni ranije nedostajalo), pri čemu je najpoznatiji slučaj priloga Zoom, koji je doživio epilog na Vijeću časti HND-a. Bilo je i međusobnih sukoba samih novinara, naročito oko dežurstava, podnevnih i jutarnjih smjena kao i dodijeljivanja pojedinih rubrika, pa čak i oko toga tko će sjediti za kojim stolom.

Pojedini su novinari pak svoju ulogu doživljavali većom nego što jest te pokušavali utjecati na određivanje naslova tuđih tekstova. S ekonomske strane, Glas Istre je i prije Faggianova dolaska bio u teškoj situaciji. Prijašnja uprava ušla je u određene poslove s nekretninama koji su pošli po zlu, a na Faggianu je bilo da donekle popravi situaciju. U kojem smjeru će novi vlasnik odvesti novine ostaje da se vidi. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa