Milanović raspušta polovicu istarskih ogranaka SDP-a?

0
Zlatko Komadina na skupu SDP-a u Poreču (foto: www.zlatkokomadina.hr)
Zlatko Komadina na skupu SDP-a u Poreču (foto: www.zlatkokomadina.hr)

Predsjedništvo SDP-a najavilo je raspuštanje ogranaka u Poreču i Višnjanu. Iako se govorilo da neće biti revanšizma prema organizacijama koje su podržale izbornog gubitnika Zlatka Komadinu, rezultati glasovanja na unutarstranačkim izborima u SDP-u Istre pokazuju da su upravo ta dva ogranka okrenula leđa Zoranu Milanoviću, pobjedniku na izborima za predsjednika SDP-a.

U obje je organizacije, naime, pobjedio Komadina i to porečkoj s 29 naprema 23, a višnjanskoj 13 naprema nula. Govoreći o raspuštanju općinskih i gradskih organizacija, član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin nedavno je naglasio da su neke od njih, na prošlim lokalnim izborima, ostale ispod izbornog praga i nisu ušle u općinska i gradska vijeća, a u nekima su predsjednici organizacija dali ostavke pa se tu radi o nefunkcioniranju stranke na lokalnoj razini. „To je normalan proces kojim moramo konsolidirati stranku i obveza koju članstvo očekuje od Predsjedništva“, dodao je Grbin.

Ukoliko je, međutim, pravi razlog ipak podrška Komadini, uvid u rezultate glasovanja unutar istarskih općinskih i gradskih organizacija može biti pokazatelj koje još od njih mogu očekivati slične sankcije. To je, prije svega, Motovun, gdje je Komadina dobio 15 glasova a Milanović jednog, Raša gdje je Komadina pobjedio s 23 naprema dva, Medulin s 21 naprema devet, Sv. Nedelja s 15 naprema pet, Sv. Lovreč s 11 naprema nula, Svetvinčenat s trideset naprema dva, Tar Vabriga s 11 naprema pet, Vrsar s 25 naprema osam te Marčana s devet naprema dva glasa.

U Grožnjanu je odnos snaga šest za Komadinu naprema 4 za Milanovića, Cerovlju 19 naprema nula, Vodnjanu 12 naprema sedam, Novigradu 12 naprema dva, a u Buzetu 23 naprema 12.

Od 33 općinske i gradske organizacije u Istri, Komadina je pobijedio u njih 16, a Milanović u 17. To praktički znači da bi, bude li revanšizma, Predsjedništvo moralo raspustiti gotovo polovicu ogranaka u Istri. Po ukupnom broju glasova Milanović je na županijskoj razini također u prednosti, budući da ih je u Istri osvojio točno petsto, dok je za Komadinu glasovao 451 član.

Milanović je uvjerljivo pobjedio u Puli gdje je osvojio 90 glasova u odnosu na Komadininih 34, iako je izlaznost bila nešto manja od 50 posto. Izvrsno je prošao i u Fažani, gdje je dobio 63 glasova u odnosu na 12 za Komadinu. Podržale su ga i gradske, odnosno općinske organizacije u Pazinu, Kršanu, Bujama i Labinu, te one u Brtonigli, Barbanu, Umagu, Rovinju, Žminju, Tinjanu, Vižinadi, Ližnjanu, Kaštelir Labincima, Gračišću i Funtani. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa