I Istrani prosvjedovali protiv GMO-a

0
Transparenti na labinskom Torionu
Transparenti na labinskom Torionu

Ekološki aktivisti okupljeni oko udruge Pineta iz Labina 21. svibnja oko podna objesili su na kulu Torion u Labinu tri transparenta u kojima upozoravaju na štetnost genetski modificirane hrane. Prosvjed je danas u organizaciji stranke Slobodna Hrvatska održan i u Zagrebu i Osijeku, a i drugdje u svijetu prosvjedovalo se protiv GMO-a, a naročito globalne korporacije Monsanto.

Ovo je tradicionalni godišnji prosvjed protiv načina poslovanja te američke tvrtke, ali i sve većeg utjecaja korporacija na demokratske društvene procese. Monsanto je multinacionalna korporacija koja ima običaj patentirati prava na sjeme, ali i proizvoditi i distribuirati GMO sjemena.

"Iako tvrtka Monsanto u Hrvatskoj ne prodaje GMO sjeme jer je ono zakonom zabranjeno, na europskom i svjetskom planu lobira za usvajanje TTIP sporazuma koji bi joj širom otvorio vrata europskog tržišta, a Hrvatska u tom slučaju sama po sebi ne bi mogla ništa učiniti da se zaštiti," pišu danas mediji u izvještajima o prosvjedima u Zagrebu i Osijeku. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa