Tko drma policijskim strukturama u Istri i štiti političke moćnike?

0
Zgrada PU istarske
Zgrada PU istarske

Bivši saborski zastupnik Damir Kajin u svojim istupima vrlo često ukazuje na spregu kriminala, policije, pravosuđa i politike na području Istre. S druge strane, ministar MUP-a Vlaho Orepić u svojim istupima hvali stanje u MUP-u. Policijska uprava Istarska ima 1.129 zaposlenika. Dolaskom na mjesto prvog policajca u Istarskoj županiji, sadašnji načelnik Dragutin Cestar napravio je isto ono što i Ranko Ostojić na čitavom prostoru Republike Hrvatske. Izmjenio je kompletnu rukovodeću strukturu u tamošnjoj policiji - sve do šefova smjena, piše H. Krmpotić za portal HRsvijet.net.

Iz bivše strukture, kako doznajemo, ostala su samo dvojica načelnika policijskih postaja - i to po osobnom odabiru Dragutina Cestara. Interni oglasi i nadmetanja kandidata pred navodno neovisnim Povjerenstvima u kojima su sjedili odabrani članovi iz iste Policijske uprave rezultirali su testovima od nekoliko desetaka pitanja na koje su kandidati trebali odgovarati.

Problemi i sumnje, kako doznajemo, nastajali su kod usmenog ispita, kada kada su određeni kandidati podbacili a drugi višestruko nadmašili rezultate testa. Međutim, čini se da ti ispiti nisu ništa ni značili.

"Na natječaju nisu izabrani oni kandidati koji su na testu dobili najveći broj bodova, nego podobne osobe koje su u pravilu bile u drugoj polovici liste. Najžalosnije je bilo obrazloženje prema kome rukovoditelj s liste može uzeti koga želi," tvrdi jedan policijski djelatnik koji je prošao tzv. Ostojićevo testiranje i nije "odabran". Takvo što budi sumnju da su testiranja policijskih službenika bila namještena. Ukoliko je to točno onda je riječ o dogovorenoj metodologiji rada i svojevrsnim političkim čistkama u kojima je smjenjeno 2.439 policijskih šefova raznih razina. Ostojićeva sječa policijskih kadrova, bar kad je riječ o Policijskoj upravi Istarskoj, za izravnu je posljedicu dobila čitav niz sudskih sporova što je rezultiralo dodatnim aktivnostima novog menadžmenta u pisanju pojašnjenja Etičkom povjerenstvu, Upravnoj inspekciji, Odboru za državnu službu i sudjelovanju u sudskim raspravama na kojima su bili prinuđeni objašnjavati kriterije po kojima su proveli namještene natječaje, pa čak i izravno svjedočiti o namještanju natječaja.

Zanimljivo je da su svi oni koji su se žalili na kršenje proceduralnih razloga spor i dobili. Međutim, i nakon dobivanja spora i pozitivnih mišljenja Odbora za državnu službu nastavlja se po staroj praksi. "Načelnik Cestar ne uvažava mišljenje hrvatskih institucija. Umjesto novih, ponovo izdaje stara rješenja i ponavlja već viđeni postupak unedogled. Istodobno, podobni policajci zauzimaju ključna mjesta temeljem naloga, primajući za to načelničke plaće, što je kršenje zakona," uvjeravaju nas insiderski izvori bliski Policijskoj upravi Istarskoj s kojima smo ovih dana razgovarali.

Suspendiran rad Službe gospodarskog kriminaliteta

Osobito teška situacija je vezana uz Službu gospodarskog kriminaliteta koja bi, s obzirom na težinu optužbi i sumnjičenja vezana za gospodarski kriminal, trebala raditi punim kapacitetom.

Pojava koja u protekle četiri godine obilježava rad u ovoj službi, kako doznajemo, redovita je obustava operativnih spoznaja koje govore o kriminalnim aktivnostima osoba bliskih vladajućim strukturama i nestajanje izvješća. Bez obzira radilo se o mreži IDS-a, SDP-a ili HNS-a.

"U Službi gospodarskog kriminaliteta cijelo ovo vrijeme radila je samo jedna osoba koja je u stanju prepoznati delikte gospodarskog kriminala, napraviti prosudbu počinjene štete i sačiniti kaznenu prijavu. Na žalost, ta osoba je nedavno suspendirana pod vrlo sumnjivim okolnostima što svakako nije slučajno", upozoravaju naši sugovornici.

Prema raspoloživim saznanjima svi ostali djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta bave se isključivo fotokopiranjem dokumenata i njihovim proslijeđivanjem DORH-u ili PNUSKOK-u na "dalje postupanje", što za izravnu posljedicu ima nepotpune kaznene prijave koje u konačnici bivaju odbačene.

Enes Bečić ključna osoba od povjerenja načelnika Cestara

Osobito zanimljive pikanterije vezuju se uz ime Enesa Bečića, aktualnog šefa kriminalističke policije PUI i osobnog prijatelja načelnika Dragutina Cestara. Sudeći prema tvrdnjama insiderskih izvora, upravo Enes Bečić je jedna od ključnih osoba u zaštiti kriminala vladajućih struktura u Istri na koje bezuspješno ukazuje Damir Kajin. "Upravo Bečić stopira operativna izvješća koja govore o kriminalu vladajućih struktura pa čak i prijeti policajcima koja se takva izvješća usude sačiniti," ističe naš sugovornik te dodaje da su pritisci na podređene policajce u tom slučaju uglavnom vezani uz prijetnje za odlazak na disciplinski sud zbog "iskazanih političkih stavova", piše portal HRsvijet.net.

Riječ je o službeniku koji je, sudeći prema dostupnim informacijama, optužen zbog sudjelovanja u tri kaznena djela. Isti je nepravomoćno osuđen na 11 mjeseci zatvora, s rokom kušnje od dvije godine. Međutim, i unatoč tome i dalje radi na istom mjestu. Od strane disciplinskog suda PU Istarske zbog svojih prijestupa simbolično je sankcioniran s 10 posto plaće za jedan mjesec. Osobito zanimljivom čini se spoznaja da je Bečić cijelo vrijeme nezakonito raspoređen na mjesto načelnika sektora. Bečić se na tom mjestu godinama nalazi temeljem naloga za obavljanje poslova, čije trajanje ne može biti duže od 30 dana. Kako doznajemo, isti je slučaj i sa Verom Mihevc, samozvanom načelnicom pravnih poslova i drugom osobom od povjerenja načelnika Cestara, koja se na tom mjestu također nalazi temeljem naloga.

"Time je državni proračun oštećen za veće iznose novca," tvrde poznavatelji prilika u PU Istarskoj, dodajući kako je riječ o kaznenom djelo za koje policija redovito prijavljuje obične građane. Dio kolega ide toliko daleko da sumnjiči Bečića da cijelo vrijeme ima nadzor nad sustavom video nadzora i radijskom komunikacijom policije te da informacije prikupljene tim putem navodno proslijeđuje osobama koji ni u kom slučaju ne bi smjeli biti korisnici istih, piše portal HRsvijet.net.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa