Županija dobila suglasnost na Prostorni plan: TE Plomin na plin

0
Župan Valter Flego na Skupštini istarske županije
Župan Valter Flego na Skupštini istarske županije

Na 30. sjednici Skupštine Istarske županije, održanoj 23. svibnja, istarski župan Valter Flego obavijestio je vijećnike da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dalo suglasnost za Prostorni plan Istarske županije.

Flego je izrazio zadovoljstvo što je, nakon brojnih razgovora s nadležnim ministrima, predsjednikom Vlade i predsjednicom RH, udovoljen zahtjev Istarske županije da energent za TE Plomin C bude plin ili obnovljivi izvori energije. Župan Flego ponovio je kako je Županija od samog početka bila vjerodostojna te nije dopuštala da se kroz Prostorni plan ugrozi zdravlje građana. Ujedno je najavio kako će se na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupštine, predviđene za 13. lipanj, naći i Prostorni plan Istarske županije, temeljni dokument budućeg razvoja Istre.

EDIT

Tijekom aktualnog sata bilo je govora i o situaciji u izdavačkoj kući EDIT, te je na prijedlog vijećnika Furija Radina, župan izrazio potporu opstanku EDIT-a, kao jednom od simbola načina života u Istri.

„Tijekom povijesti, u Istri je uloženo puno napora i političke volje da se dokaže da je moguć suživot bez obzira na nacionalnu pripadnost, kulturu ili vjeru. Istra je po tome danas svijetli primjer u Hrvatskoj i šire“, naglasio je istarski župan dodajući kako bi gašenje EDIT-a bio veliki gubitak za talijansku nacionalnu zajednicu s ovih prostora, ali i za cijelu Istru i vrijednosti koje baštini.

Kaštijun

Na vijećničko pitanje o Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun, župan Flego je kazao kako je probni rad u trajanju od dva-tri mjeseca u tijeku, te će se nakon završetka istog znati sve relevantne činjenice oko budućeg rada centra pa i same cijene odvoza otpada za domaćinstva. Također, naglasio je kako je ključno da država na nacionalnom nivou regulira pitanje zbrinjavanje ostatnog otpada, odnosno da usvoji Program zbrinjavanja ostatnog otpada.

Opća bolnica Pula

Govoreći o najavi preustroja bolnica, prema kojoj bi Opća bolnica u Puli dobila status subregionalne bolnice, Flego se zahvalio svim saborskim zastupnicima iz Istre koji su, na njegovu inicijativu, potpisali zajedničku izjavu kojom se traži da pulska bolnica zadrži sadašnji status „županijske bolnice regionalnog značaja“. Izjava je, kazao je župan, upućena nadležnom ministru.

Na dnevnom redu Skupštine našali su se i Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Istarske županije za 2015. godinu i Izvješće o radu župana za 2015. godinu koji su usvojeni većinom glasova zastupnika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa